Júliusban az építőipar termelése 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is. Az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal csökkent a termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az év első hét hónapjában 6,2 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Tavaly augusztusban 8,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, és 5,2 százalékkal az előző havihoz viszonyítva a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 18,3 százalékkal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A növekedés vasút- és útépítési munkáknak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye az előző havi csökkenés után 6,6 százalékkal, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal csökkent a júliusihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - augusztusban 28,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése szintén emelkedett, 29,9 százalékkal. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése azonban 1,2 százalékkal elmaradt a 2012. azonos időszakitól.


A 2013 augusztusában kötött új szerződések volumene 47,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 28 százalékkal nőtt, egészségügyi, ipari, illetve kisebb mértékben oktatási épületekre kötött szerződéseknek köszönhetően.

 

MTI