A Váci Greens ’A’ épületét 2013 harmadik negyedévében adták át és kevesebb, mint 6 hónappal később teljesen bérbe is adták. Bérlői között van a General Electric, Sykes és az Enterprise Communications. A ház megkapta a kiemelkedő BREEAM ’Excellent’ minősítést, majd 5 csillagot kapott a European Property Awards rendezvényen, mint a legjobb magyarországi irodafejlesztés. A Váci Greens minden épülete a környezettudatosság jegyében épül. Kiterjedt, jól hasznosítható szintjein, gazdaságos és hatékony üzemeltetéssel, zöld területekkel, korszerű építészeti megjelenéssel és számos szolgáltatással nyeri el a bérlők bizalmát.

„Az Atenor mindig is hosszú távra tervezett a magyar piaccal és a jelenlegi kihívásokkal teli helyzet ellenére az ’A’ épület sikere meggyőzött minket, hogy folytassuk a spekulatív fejlesztést. Biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan bérlőt is köszönthet az épület.”nyilatkozta Borbély Zoltán, az Atenor projekt igazgatója.

David Johnston, a bérbedással megbízott Cushman & Wakefield irodabérbeadási vezetője a ’C’ épület spekulatív fejlesztését egy pozitív jelnek tekinti a budapesti irodapiacon és az ’A’ épülethez hasonló sikeres bérbeadást jósol: „a kínálati hiány miatt 2015-re várható sikerek- nemcsak a Váci úti fejlesztés létjogosultságát bizonyítják, de lehetővé teszik számunkra, hogy olyan nagyobb bérlőket keressünk meg, akik szívesen költöznének az elkövetkezendő két évben.”


Bérbeadási mutatók és bérleti díjak

Az elmúlt három évben az üres terület aránya az egészséges 10 százalék körül mozgott (az egész régióban, átlagosan). Ha nem történik drasztikus visszaesés, a bérbeadás mértéke várhatóan idén is stabil marad. Ez szorosan összefügg a bérleti díjakkal, melyek jelenleg 3,5 és 3,7 euró között mozognak négyzetméterenként átlagosan, az adott terület lokációjától és kihasználatlanságától függően. A teljes modern ipari ingatlan állomány Közép-Európában jelenleg 16,5 millió négyzetméter.


Kilátások

Közép-Európa figyelemre méltó gazdasági és vásárlóerővel rendelkezik. A régió mind a gyártóknak, mind a logisztikai cégeknek egyre vonzóbb. Az új piaci szereplők elenyésző jelentőséget tulajdonítanak az államhatároknak. A gyártók terjeszkedési tervei leginkább a minőségtől, az elérhetőségtől, az ártól és a munkaerő lojalitásától függenek. A logisztika területén a fő kritérium a vonzáskörzet milyensége, valamint a vevők távolsága. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy Közép- Európa jövője az együttműködésben rejlik.

“Az olyan városokban, mint például Wroclaw, Liberec vagy Katowice és Ostrava, a központosított marketing tevékenység célravezetőbb lenne, mint a versengés. Egy vállalat számára jobb egy átfogó információ halmazt kapni egy régióról, mintha úgy kellene az információk különböző forrásokból ’összehalászni’. Egy jól felkészült régió fogékony a befektetők igényeire és jobb esélyekkel indul, hogy befektetéseket vonzzon.”- mondta Ferdinand Hlobil.

 

Atenor