A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriában forgó ingatlanbefektetési társasága, az Appeninn az elmúlt év során a társaság 5 éves működésének második legmagasabb konszolidált díjbevételét érte el. A díjbevétel az előző év hasonló időszakához képest az egyik jövedelemtermelő ingatlan 2014. második negyedévben történt értékesítésének, valamint a forintárfolyam gyengülésének köszönhetően mintegy 10 százalékos mértékben csökkent. „Az ingatlanállományunk a tudatos portfólióépítésnek, illetve a hatékony üzemeltetésnek köszönhetően a piaci átlagot messze meghaladó kihasználtsággal működik. Az elmúlt hónapokban lezárt  jó ütemű portfólió tisztítást követően pedig újra a növekedésre kívánunk koncentrálni” - mondta el Ádámosi György, az Appeninn igazgatótanácsának elnöke.
Az ingatlan bérbeadáshoz kapcsolódó költségek közel 3 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A költségcsökkentésben jelentős szerepet játszott a társaság 5 budapesti irodaházának energiahatékonysági beruházása, amellyel a cégcsoport csökkenteni tudta üzemeltetési költségeit. A társaság EBITDA eredménye 2,264 millió eurót ért el.
A társaság adózás előtti eredményét néhány jelentős egyszeri számviteli tétel jelentősen csökkentette. Az ingatlanok fordulónapi átértékelése, a meglévő ingatlanportfólió fejlesztési ráfordítása és a korábbi az ingatlanakvizíciók kapcsán képzett üzleti vagy cégértékekre elszámolt értékvesztés összességében 3,36 millió euróval csökkentette az éves eredményt, amely így 2,899 millió eurós veszteséget mutatott. Adózott eredmény tekintetében a társaság 2,741 millió eurós veszteséggel zárta a 2014. évet. A társaság mérlegfőösszege 2014. évben 71,752 millió euró volt.


A közgyűlés a társaság pénzügyi igazgatóját, Prutkay Zoltánt választotta meg új igazgatótanácsi tagként, valamint meghosszabbította a könyvvizsgálója, az Alpine Könyvvizsgáló Kft. megbízását.


Az Appeninn elsősorban a budapesti irodapiac B kategóriájában épített ki jelentős ingatlanportfóliót, amelyet tovább kíván bővíteni. „Az iroda bérbeadás és üzemeltetés stabil jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, a jelenlegi hozamkörnyezetben pedig egy versenyképes alternatívát kínál a befektetők számára.” – emelte ki Székely Gábor, az Appeninn vezérigazgatója.

 

Appeninn