Hogy   az   ingatlanpiacon   milyen panoráma tárul most elénk, arról Salamon Adorján ügyvezető igazgató és az ingatlanügynökség divízióvezetői, Kiss Ernő, Pál Tamás és Pintér Dániel adtak részletes összképet.

Tényleg itt van a tavasz az ingatlanpiacon, jogos már az optimizmus? Túl vagyunk a válságon? Vagy csak könnyen felejt (felejteni akar) a piac? – tették fel a kérdést az ESTON szakemberei, akik a befektetési ingatlanpiac kedvező irányba mutató kilátásairól, és az azok mögött meghúzódó folyamatokról beszéltek. A láthatáron impozáns fejlesztési elképzelések, növekvő projektméretek láthatók, közben csökkenő bérlői juttatások illetve túlzónak látszó ígéretek is feltűnnek az átrajzolódó versenykörnyezetben.


A kedvező trendeket aláhúzva Salamon Adorján, az ESTON ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a budapesti viszonylatban az egyik legnagyobbnak számító tanácsadó csapatukban 2014-ben minden hétre jutott egy irodabérleti szerződés, egyben az ügynökség
által kezelt irodaterület 20%-kal növekedett. Értékbecslőik 1000 milliárd forint összértékű portfólióhoz adták a szaktudásukat, és közben 40 millió eurót meghaladó befektetési tranzakció bonyolításában működtek közre.

A változó piaci környezetben persze az új folyamatokra is oda kell figyelni. Ide tartozik a pénzügyi szektor stabilizálódása, a hitelezés újraindulása (a bukott hitelállományok sorsának várható rendeződése). Az ingatlanpiac „kitisztult”, koncentráltabb piac jött létre kevesebb, de erősebb szereplővel. Befektetők, fejlesztők, szolgáltatók (ügynökségek) és finanszírozók oldalán egyaránt lezajlott a restrukturálódás. Az alacsony kamatkörnyezet az ingatlant ismét vonzó befektetéssé tette.  Érdemes figyelemmel kísérni  a  piacon  tapasztalható  prémium befektetéseket, és az állam szerepvállalását a rossz hitelek felszámolásában, illetve bekapcsolódását az ingatlanbefektetésekbe és fejlesztésekbe.

A  zsugorodó  államkötvény  hozamok  egyértelműen  ösztönzik  az  ingatlanbefektetéseket, amely bővülő béringatlan-kínálatot eredményez.

Egy biztos: fejlesztőknek, bérlőknek, befektetőknek most érdemes időzíteni a beszállást vagy a visszalépést a piacra. A gazdasági kilátások pozitívak, a finanszírozás érdemben változik, a bérleti díjak csökkenése megállt, sőt javulás várható, a 2012-2014-ben átadott
épületekben igen alacsonyak az üresedési ráták (pl.: Eiffel Palace: 14.500m2 - 9%, Green House: 17.800 m2 - 2%, Vision Tower North: 11.125 m2 – 0%).

Kedvezőek tehát a kilátások, és van élet a válság után.  A folytatásban  Kiss  Ernő, az ESTON társigazgatója mutatja be a befektetési és ipari ingatlanok piacán tapasztalható trendeket,  Pál  Tamás  divízióvezető  az  irodapiac  fejlődési  perspektíváját  mutatja  be, amelyben Dél-Buda lehet következő „Váci úti iroda-folyosó”, míg Pintér Dániel a PM területének kihívásaiba ad betekintést.

 

Eston