A világranglistán második Csengdu (3,2 millió m2), majd Sencsen (2,7 millió m2) és Tiendzsin (2,5 millió m2) következik. Az első tíz helyezett között van még Isztambul, Vuhan, Moszkva, Peking, Nanking és Kanton.
 
Délkelet-Ázsiában a 3,3 millió négyzetméternyi fejlesztés 40 százaléka a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban koncentrálódik, ami így a 12. legaktívabb város a világon. Vietnámban Ho Si Minh-városban és Hanoiban is erős kereslet mutatkozik a kiskereskedők részéről, akiket az alacsony bérleti díjak és a fejlesztések közelében élő alacsony és közepes jövedelmű lakosok vásárlási hajlandósága is motivál. Az élénk bérlői érdeklődés Új-Delhiben is erős fejlesztési lendületet diktál: az indiai fővárosban 500 ezer négyzetméternyi pláza épül.
 
A Közel-Keleten Abu Dhabi továbbra is az élen áll: tavaly 3, összesen 168 ezer négyzetméter bevásárlóközpontot adtak át, idén pedig nyolc építése zajlik 778 ezer négyzetméteren.
 
Európában az orosz és a török városok dominálnak: Isztambulban 27 pláza épül (1,9 millió m2), Moszkvában pedig 1,5 millió négyzetméternyi bevásárlóközpontot adnak át a következő három évben, mindemellett a vidéki orosz városokban történelmi csúcson állnak a fejlesztések: csak Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Szamarában és Novoszibirszkben 2,6 millió négyzetméteren építkeznek.
 
„A globális fejlesztési aktivitás a tavalyihoz hasonló, már ami a helyszíneket illeti – idén is Ázsia, azon belül is Kína diktál. Az új fejlesztések szintje nem kizárólag a régió gazdasági növekedésének köszönhető, hanem a nemzetközi kiskereskedők keresletének, akik közül sokan úgy érzik, a régióban található jelenlegi kiskereskedelmi területeik nem felelnek meg az igényeiknek.
 
Európában 2013-ben 35 új pláza nyitott meg, közülük 26 Kelet-Európában, és csak 4 Közép-Európában és 5 Nyugat-Európában. Habár az új fejlesztések továbbra is alacsony szinten maradnak Nyugat-Európában, számos nagy bevásárlóközpontnak vannak bővítési tervei, hogy kielégítsék az erős bérlői keresletet a legjobb kiskereskedelmi helyszíneken Európa-szerte.” - mondta Natasha Patel, a CBRE európai kiskereskedelmi kutatásokért felelős társigazgatója.
 
„Magyarországon a kiskereskedelmi fejlesztések újabb korszaka kezdődhet meg hamarosan. Ez egy nagyon érzékeny iparág, amit a makrogazdasági tények mellett a piac általános hangulata és az ország megítélése egyaránt mozgat. A helyzet minden tekintetben javult 2013-hoz képest, és lassan megerősödnek azok a piaci fundamentumok (bővülő hazai fogyasztás, terjeszkedő kiskereskedelmi láncok, Magyarország javuló nemzetközi megítélése), amikre támaszkodva néhány projekt újra lendületet kaphat. Komolyabb fejlesztésekre először Budapesten számítunk.” – nyilatkozta Borbély Gábor, a CBRE budapesti elemzési és tanácsadási vezetője.
 
Megjegyzés a szerkesztőknek:
Immár második éve méri a CBRE a bevásárlóközpont-fejlesztéseket a világ 180 nagyvárosában. A kutatás az új, 20 ezer négyzetmétert meghaladó plázákat veszi számításba, és nem vizsgálta a kereskedelmi parkokat és az outlet centereket.
 
 


CBRE