Ilyen is lehet(ne) Budapest, és úgy tűnik, hogy egyre többen veszik komolyan, hogy minden egyes, a környezetünkre költött forint megtérül. A jó design sosem öncélú, hiszen valódi célja van: szolgál, kényeztet, megkönnyíti a munkát, és persze örömet okoz a szemnek, a kéznek, és a léleknek.

Az idei Irodaházak Éjszakája messze több volt néhány jól sikerült budapesti irodaház-bejárásnál; más volt azért is, mert a sort az Europa Design közelmúltban elkészült új székháza nyitotta. Ha egy designer saját székházat épít, a kritika sokszor kegyetlen, mondván, itt nincs pardon, egyetlen épületen kell megmutatni, hogy mit tud a szakma ma. A régi villaépületből ki- illetve visszaalakított székház nem egyszerűen felmondja a leckét - fekete-fehér játék, Bauhaus, transzparencia, nagy ablakok - hanem egyrészt megmutatja, hogy hogyan kellene bánnunk épített örökségünkkel, másrészt továbbgondolja azt: A mostani formájában 530 nm-es ház 80 éves, a letűnt évtizedeket nem lehet visszahozni, de meg lehet tölteni új tartalommal. Mauricio Flores és Feuertag Ottó közös munkáját a szoros együttműködés, a sok improvizáció és a csapongó ötletrohamok (amelyek az extrémitásokat sem nélkülözték) egyaránt jellemezték, és úgy tűnik megérte a többéves munka: a Törökvész úti épületből kihozták a legjobbat. Minél tovább nézi az ember, annál több apró, de a mindennapokban nagyon is hasznos ötletet vehetünk észre. Nagy jelentőséget kaptak a kollaborációs terek, az itt dolgozók elvárásait egyébként is vastagon aláhúzták; hangcsillapító mennyezet, tágas konyha és terasz a kötetlen beszélgetésekhez, hatalmas északi fekvésű bevilágító ablakok a „műterem” tetején és tusoló a biciklivel érkező kollégáknak. Külön figyelmet érdemel a kert, a gondos anyagválasztás, a rafinált megvilágítás, mind-mind megannyi egyedi, ide kitalált és testet öltött eredeti idea. Figyelve az Irodaházak Éjszakájára érkezett másfélszáz embert, az tűnt fel, hogy szinte mindenki megtalálta a maga kedvenc „sarkát”, a látogatók örömmel és szinte automatikusan lakták be a teret. Ez tudatos tervezés eredménye, amelynek része az is, hogy az Europa Design Magyarország első olyan felújított épülete, amely karnyújtásnyira van a WELL minősítés megszerzésétől. Összesen is csak kilenc ilyen magas presztízsű irodaház van hazánkban, ám a többi mind új épület.

A VI. Irodaházak Éjszakája második állomása a Váci úti CityZen Irodaház 6-7. szintjén kialakított FrieslandCampina budapesti szolgáltató központja volt. Az itt dolgozó, különböző nemzetiségű szakemberek a holland tejipari vállalat EMEA régióiban működő leányvállalatainak pénzügyi és beszerzési folyamatait támogatják. Ami szinte mindenkinek feltűnt: az Europa Design bútoraival berendezett 2754 nm-es tér nagyon tágas, kényelmes munkahely. Tágas abban az értelemben, hogy a hasonló, egyterű irodákban megszokottól eltérően itt közel 13 nm-nyi terület jut egy dolgozóra.

Visszaköszön a tej, mint fő motívum

A kollaborációs tér itt is hangsúlyos: különböző formájú, méretű és hangulatú tárgyalókban lehet megbeszéléseket tartani; de a tárgyaló nem is pontos kifejezés, hiszen nem feltétlenül csak a klasszikus értelemben vett szeparált helyiségekre kell gondolni. A hol tejeskannát, hol tehéntőgyet formázó faasztalok köré tett ülőalkalmatosságokból kialakitott terek sem nevezhetők „szabályos” tárgyalónak, viszont a kollégák visszajelzése az, hogy szívesen dolgoznak ilyen inspiráló környezetben. A cég vezetői szerint a design-ra költött pénzről már akkor tudták, hogy megtérül, amikor elkezdték az első állásinterjúkat: a legtöbb pályázó szinte azonnal kijelenti, hogy itt akar dolgozni. Ennél többet mond, és jobban is mérhető, hogy a FrieslandCampina SSC EMEA Kft-nél rekord alacsony a fluktuáció.

Szokatlan, de nagyon jól működő irodaterek

A XIII. kerület rohamosan fejlődő, Árpád-hídhoz közeli részén, az Esztergomi úti Lindner Irodaházban berendezett Prointerier Kft. központjába indult tovább a busz. (Apropó busz: a legendás partijárat most is feltűnt a csoport útvonalán: aki akart, az az épületek közötti utakat bulizással tölthette, nem kis feltűnést keltve Budán, az Árpád hídon majd a Váci úton.). Az irodaházak belső kiépítésével, és a világ legnagyobb modulszőnyeg gyártója, az Interface termékeinek forgalmazásával foglalkozó Prointerier csoport olyan budapesti irodát akart magának, amely amellett, hogy bemutatóterem, a dolgozóknak nyugodt körülményeket biztosító cégszékház is egyben. Az épület valaha tehervasúti-megálló volt, és megőrizte a patinás klinkertégla burkolatot, a kubusok arányait, illetve az építész eredeti ötleteinek javát. Az iroda jelenlegi megjelenését a MádiLáncos Studio tervezte, akik a Prointerier-rel karöltve olyan tereket álmodtak meg, amelyek megmutatják a legújabb trendeket, a cég által forgalmazott padlóburkolatokat, miközben hűen tükrözik a cég profilját is. Az irodabútorok az Europa Design nevéhez fűződnek, az egyedi kialakítású bútorok pedig szintén a tervező cég ötletei alapján születtek, a Sapelli Trió kivitelezésében. A mohás macskaköveket idéző szőnyegpadló, az arasznyi vastag fából készült asztal, a meghökkentően nagy méretű lámpák – így elmondva – nem állnak össze, de a valóságban mindez működik. Nem egy megszokott iroda, de a jó dizájner, illetve maga a dizájn nyugodtan átlépheti akár a kőbe vésett szabályokat is.

Éjjel fél kettő volt, mire a kiválasztott irodaházak megálmodói, tervezői és művészei végigkalauzolták a szakmabelieket, illetve a dizájn és (belső)építészet iránt érdeklődő résztvevőket, mesélve a koncepcióról, a kivitelezés nehézségeiről, szépségéről és a velünk élő tárgykultúráról, miközben nem pusztán a különlegességekre mutattak rá, hanem az apró titkokba is beavatták a jelenlévőket. 150 embernek biztosan felejthetetlen volt ez a simogatóan meleg októberi éj, és a profi szervezőknek, illetve a házigazdáknak hála a VI. Irodaházak Éjszakája még sokáig beszédtéma lesz a városban.

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Feuertag Ottó