Az alapkérdés persze az, hogy kell-e nekünk iroda, és ha igen, akkor milyen legyen. A 2021-es Irodaházak Éjszakája októberben olyan volt, mintha 150 ember meg akarta volna mutatni a világnak és a vírusnak, hogy élünk, itt vagyunk, dolgozni akarunk. A buszos dizájn kalandtúra négy állomása csattanós válasz volt a fenti alapkérdésre, egyszersmind arra is rávilágított, hogy a jó design csodákra képes; olyan befektetés, amely azoknak ajánlott, akik hosszú távon gondolkodnak, ezért meg akarják tartani a legjobb szakembereiket, és a cégük irodáját egyben emblematikus helynek tartják, ahol megmutathatják a világnak, hogy mit gondolnak róla, illetve a benne elfoglalt helyükről.

Feuertag Ottó, az ötletgazda, aki „mellesleg” az Europa Design alapító-igazgatója is egyben, úgy nyilatkozott az est kezdetén: „a témához – mármint a home office szerepéről, átalakuló irodahasználati szokásainkról és egyáltalán arról, hogy milyen a jó iroda – kis túlzással mindenki ért; olyan ez, mint a foci vagy az időjárás. Szakemberként az a feladatom, hogy a hitelességre, a személyes tapasztalásra építve bemutassunk néhány kiemelkedően jó példát az irodai világból. Az, hogy a résztvevők személyesen is megtapasztalhatják, hogy milyen egy adott tér akusztikája, milyenek a felhasznált anyagok, egyáltalán milyen lehet az adott helyen dolgozni, semmi sem pótolhatja. Szerencsére ezt mások is így gondolják: 150 szakembert tudtunk elvinni a VIII. Irodaházak Éjszakájára, de 250-en regisztráltak előzetesen.”

Market 6.0

Az est első állomásán Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a Market saját „showroom” irodaházában mutatta meg mindazt, amit az elmúlt 25 év tapasztalatával összegyűjtött. Az irodaház igazi referencia mestermű, nem csak a vendégek, de a saját munkatársak felé is, ahol tisztelettel adóznak a kétkezi építőmunkások, szakemberek előtt is. Számtalan apró részlet, alaposan végiggondolt ötlet és a rengeteg térrel együtt járó, szinte pazarlóan nagyvonalú tágasság érzete. A Market a saját irodaháza építésekor – ez immár a hatodik, innen az elnevezés – azt is ki akarta fejezni, hogy egyrészt a legnagyobb értéknek az embert tartják, másrészt tudnak és akarnak is olyan anyaghasználatú, formavilágú, léptékű épületet teremteni, amelybe belépve hátra marad mindaz, ami a bérirodaházak kapcsán eszünkbe juthat: maximális térkihasználás, praktikum, irodagyár. A Market headquartere egy igazi „state of the art” épület több mint reménykeltő vállalkozás: A tervezés során kulcstényező volt az összetartozás erősítése, ezért rengeteg – különböző funkciójú és berendezésű – közösségi teret álmodtak és valósítottak meg. Az óbudai épület arról szól, hogy úgy is lehet építkezni és első osztályú designnal megtölteni egy házat, hogy mindeközben hatékony és jól szervezett. A profi szakmai csoportvezetés megadta az alaphangulatát az Irodaházak Éjszakájának: a csapatot hangosbemondóval kellett noszogatni a továbbindulásra. Egy résztvevő - egyébként ingatlanbérbeadással foglalkozó szakember - így fogalmazta meg a sokakban megfogalmazódott érzést: azért jó itt lenni, mert megmutatták nekünk, hogy Budapest és Magyarország képes ugyanazon szakmai színvonalon teljesíteni, mint a világ mai design és építész élvonala.  

Hermes Schleifmittel - Budawest

Csak a szűkebb szakma ismeri a Budawest irodaházat, pedig a Gazdagréti lakótelep dinamikusan fejlődő szolgáltató részén épült irodaház elég jó választ adott a Covid kikényszerítette keresletváltozásra. Egyrészt abból tudtak előnyt kovácsolni, ami korábban a hátrányuk volt: a városszéli irodaház ideális az agglomerációból bejáró, a hibrid munkavégzésre átálló cégek kiszolgálására, illetve a Nyugat-magyarországi és ausztriai illetékességű partnerekkel rendelkező vállalatoknak. A tulajdonos és az üzemeltető azonos, így azonnal reagálnak a bérlők igényeire, azok változására. A folyamatos korszerűsítés a legjobb befektetés: a ház jelenleg is tele van. Az éjszakai design túra résztvevői - két csoportra osztva - az itt berendezkedett Hermes Schleifmittel nevű, német cégközpontú vállalat hazai, egyébként számos országot kiszolgáló irodáit nézhették meg. „A jó design sosem öncélú, hiszen valódi célja van: szolgál, kényeztet, megkönnyíti a munkát, és persze örömet okoz a szemnek, a kéznek, és a léleknek.” Feuertag Ottó szerint ez volt az egyik alaptézis, amikor elkezdték megrajzolni a cég irodáinak belső tereit. Nagy jelentőséget kaptak a kollaborációs terek, és az itt dolgozók elvárásait egyébként is vastagon aláhúzták; hangcsillapító lámpabúrák(!), terasz a kötetlen beszélgetésekhez, gondos anyagválasztás, rafinált megvilágítás, színes és modern enteriőr, mind-mind megannyi egyedi, ide kitalált és testet öltött eredeti idea. A német cégvezetést dicséri, hogy a rajzok alapján elfogadták a design koncepciót és a magyar viszonylatban magasnak tűnő költségvetést, és a magyarokra bízták a végrehajtást. Az eredmény magáért beszél: az Európa Design szakemberei joggal lehetnek büszkék a post-covid korszak egyik első design remekére.

Tópark – valami nagyon más

Más, abban az értelemben, hogy kint van az autópályák találkozásánál, és más abban az értelemben, hogy olyannyira különbözik koncepciójában és stílusában is az eddig megszokottól, hogy a Tópark történetét nem ismerőket először magában a koncepcióba – pontosabban annak átalakításába – kellett beavatni. A cél egy építészetileg eklektikus kisváros kialakítása, annak minden fontos sarokpontjával: a többszáz lakás értékesítése jórészt befejeződött, kész a központi sétány is. Most az irodatömbök kialakításán és bérlőkkel történő feltöltésén van a sor. A hely teljesen egyedi, és ha az ember hajlandó elszakadni az irodaházakról vallott sztereotip beidegződéseitől – metró kell, csak a belváros, stb. - akkor megérinti a hely varázsa. A mezőn őzikék szaladgálnak, az épületek egyik oldalán egy igazi természetes tó várja a kikapcsolódni vágyókat. Az egyes irodaházak stílusának kialakításakor pedig egy egészen egyedi, építészetileg eklektikus, ám mégis egységet alkotó kisvárost valósítottak meg, ahová nem csak autóval, hanem Kelenföldről menetrendszerinti autóbuszokkal is könnyedén el lehet jutni. Az építészet és a design a Tóparkban azt mutatja meg, hogy egy tíz évig parlagon heverő, a szakma által sokáig lesajnált, tetszhalott, ám adottságait tekintve nem is rossz épületegyüttest miként lehet ismét felhelyezni a térképre. Egyébként hála az autópályák közelségének, a 150 fős látogató csoport 15 perc alatt visszaért a belvárosba.

Publicis - Irányi palota

Az Irányi Palotában a Pyxis Nautica Építésziroda által tervezett irodában arra a kérdésre kaptunk választ, hogy miként került megmentésre a 10 éve ázó bálterem, és hogyan született XXI. századi épület hőszivattyús hűtést-fűtéssel, komfortszellőzéssel, lépcsőházi hő- és füstelvezető rendszerrel, LED-világítással és ergonomikus bútorokkal. A világ egyik legnagyobb kreatív-ügynöksége által belakott házat a bérlő nem is hívja irodának, hanem inkább otthonként tekintenek rá, és Publicis House-ként nevezték el, nem véletlenül. A semmiképpen sem szokványos irodaépületben a közösségi terek, a változatosság a kreatív alkotómunkát támogatja, sokszor szó szerint, hiszen a palota minden szintjén készülnek reklámfilmek, tartanak forgatásokat is. Azoknak, akinek a Dallas vagy a Kojak sorozatban látott irodák jelentik az irodaháza belső terét, sokként hathatott a Publicis irodája: babzsákok, egyedi közösségi terek, modern játszótérnek tűnő sarkok és egyáltalán: semmi sem olyan, mint amilyennek egy irodának „lennie kell”. Feuertag Ottó szerint az itt végzett tervező munkájuknak is éppen ez a lényeg: „nincs olyan, hogy iroda – általában. Az a jó munkahely, amit rászabnak az ott dolgozókra. Olyan designt hoztunk be ebbe az épületbe, amely kifejezi, hogy egy reklámügynökség első számú terméke a kreativitás, másrészt ebben a csodálatosan megőrzött és a mai kor követelményeinek átalakított régi bérházban a szokatlan, de nagyon jól működő irodaterek elvileg nem állnak össze, de a valóságban mindez működik. Nem egy megszokott iroda, de a jó dizájner, illetve maga a dizájn nyugodtan átlépheti akár a kőbe vésett szabályokat is. Maga az épület pedig arról mesél nekünk, hogy a letűnt évtizedeket nem lehet visszahozni, de meg lehet tölteni új tartalommal.”

Tanulság? Több is van!

Éjjel fél három volt, mire a négy nagyon különböző irodaház megálmodói, tervezői és művészei végigkalauzolták a szakmabelieket, illetve a dizájn és (belső)építészet iránt érdeklődő résztvevőket, mesélve a különböző koncepciókról, a kivitelezés nehézségeiről, szépségéről, a lehetetlen – tegnapra legyen kész jellegű – határidőkről, és a velünk élő tárgykultúráról, miközben nem pusztán a különlegességekre mutattak rá, hanem az apró titkokba is beavatták a jelenlévőket. Figyelve az Irodaházak Éjszakájára érkezett másfélszáz embert, az tűnt fel, hogy szinte mindenki megtalálta a maga kedvenc „sarkát”, a látogatók örömmel fedezték fel az irodai design szépségét.
A VIII. Irodaházak Éjszakája túlmutat önnön jelentőségén: egyrészt visszaadta a résztvevőknek a hitet, hogy a Covid után is van élet, másrészt rávilágított, illetve segített rácsodálkozni az urbánus lét örömeire: rengeteg épített és teremtett értékünk van. A résztvevők intellektuális szórakozást, kulináris örömöket, és a megismételhetetlen „itt és most élményét” kapták. Az éjszakai design kalandtúrán olyan épületeket látogathatunk meg exkluzív módon, VIP kiszolgálással, amelyek mellett gyakran elmegyünk a városban anélkül, hogy tudnánk, mit is kell(ene) észrevennünk. Egy tanulság biztosan van: A magas minőségű építészet és design ráébreszt arra, hogy jó itt és most Budapesten élni. Találkozzunk 2022-ben, a IX. Irodaházak Éjszakáján!

A képre kattintva galéria nyílik

 

Europa Design