Az épületek fenntarthatósági minősítése egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte, a tendencia pedig Magyarországon is mind inkább tetten érhető a fejlesztői koncepciókban – áll az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó közös helyzetértékelésében. Ennek megfelelően ma már Magyarországon alig épül olyan spekulatív irodaház, amely ne törekedne valamelyik világszerte elismert minősítés megszerzésére, de a korábban épült ingatlanok esetében is látszik a minősítés utólagos beszerzése iránti erőfeszítés, ráadásul a bérlők körében is egyre nagyobb igény mutatkozik a környezetbarátabb és költséghatékonyabb épületek iránt. 

 

„A fenntarthatósági kritériumok mentén tervezett és fejlesztett, már átadott épületek esetében még versenyelőnynek számít a minősítés megléte, azonban a fejlesztés alatt álló irodaházaknál már kényszer, és olyan elvárás, amelynek hamarosan szinte kötelező lesz megfelelni” – mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. A versenyelőny több fronton is segíti a fejlesztőket és a bérbeadókat: a tapasztalatok szerint egy minősített, „zöld” irodaházra könnyebb bérlőket találni, valamint az sem utolsó szempont, hogy a fenntartható szemlélet alapján fejlesztett épületek befektetési szempontból is vonzóbbak a piacon.

 

„Jelenleg elsősorban a nyugat-európai és észak-amerikai hátterű cégek érdeklődnek a környezetbarát ingatlanok iránt, a vállalat társadalmi felelősségvállalási alapelvei és az anyacégtől érkező iránymutatás következtében” – mondta Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle vezető elemzője. Ebből következően a „zöld” irodaházak bérlői mixe is kedvezőbb összetételű lehet, hiszen nemzetközi, biztos hátterű cégek alkotják, ami által az épület befektetési szempontból is vonzóbb eszköz lesz.

 

OTP Alapkezelő - JLL