A Hays Hungary munkaerő-toborzó 2014-es munkaerő-piaci elemzése szerint Magyarország még mindig az egyik legvonzóbb célpont az újonnan létesülő szolgáltató központok számára, akik könnyen megközelíthető, több ezer négyzetméteres, nagyteres irodákban gondolkodhatnak.


A munkaerő-piaci elemzés következtetését megerősíti a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BRF) 2014 első negyedévére vonatkozó kihasználatlansági mutatója, mely alapján elmondható, hogy örvendetes csökkenés tapasztalható ezen a téren. A kérdéses időszakban összesen 158 bérleti szerződést regisztráltak, amelyek 80%-át kevesebb, mint 500 négyzetméterre kötötték, további 10 szerződést írtak alá 1000 négyzetméternél nagyobb területre. A legnagyobb, 3150 négyzetméteres új bérbeadás a Krisztina Palace-ban történt.


Elérhetőség tekintetében Buda centrális területe a 2-es metró három megállója miatt már régóta jó megközelíthetőséggel bír, míg Dél-Buda az új, 4-es metróvonallal most került fel a tömegközlekedők térképére. Mindemellett unikális adottság, hogy Bel-Budán nem alakult ki összefüggő kereskedelmi ingatlan-negyed, néhány esettől eltekintve (pl. Kacsa utca vagy MOM Park) alapvetően szétszórtan helyezkednek el az irodaházak.


A budai oldal különböző karakterű lakónegyedei impozáns irodaházak fejlesztését tették lehetővé az elmúlt évtizedben. Gondoljunk csak a Fő utca vonzáskörzetében található épületekre, vagy a Bel-Buda határán elhelyezkedő Krisztina Palace-ra, mely mind lokáció szempontjából, mind esztétikai minőségben a hazai kereskedelmi ingatlanok élmezőnyében áll. A teljes magasságában üvegezett és alumínium panelekből álló, nyitható elemekkel tagolt, Nagyenyed utcai homlokzati felület a nemzetközileg is elismert Dominique Perrault építész tervei alapján készült. Az elegáns irodaépület a bérlők kényelmét magas színvonalú épületüzemeltetéssel, mindenre kiterjedő biztonságtechnikával és az energiahatékony, nyitásérzékelő hűtés/fűtés rendszerrel szolgálja. Az épületben jelenleg lehetőség nyílhat akár 3000 négyzetméternyi összefüggő terület kialakítására is. A Krisztina Palace-ban dolgozó munkavállalók számára a bevásárlási, szórakoztató, étkezési, szolgáltatási lehetőségek adottak a közeli bevásárlóközpontoknak - a Mammutnak és a MOM Parknak -  köszönhetően.


A jelenlegi bérlők - a Johnson and Johnson, a Deutsche Leasing és a Granit Agriculture - mind-mind más igényekkel és elvárásokkal érkeztek az épületbe, melyeknek a Krisztina Palace egytől-egyig meg tudott felelni. Az elmúlt negyedévben két nagy bérleti tranzakciót regisztrálhatott az irodaház, a tulajdonos, az Union Investment képviseletével megbízott  AIG/Lincoln és a kizárólagos ügynökség, a Cushman & Wakefield koordinálásával, így további 4400 négyzetmétert sikerült hasznosítani. Hamarosan egy 300 fős call center és egy nemzetközi könyvelő cég költöznek új bérlőkként a házba.

Socialize