A már meglévő irodaépületekre vonatkozó minősítések száma folyamatosan nő: 12 épületben összesen 250.000 m2 irodaterület minősítésére került sor 2014 során. Ezek közül 7 szerzett BREEAM In-Use minősítést, amely így már közel a teljes zöld állomány 40%-át adja. A BREEAM In-Use népszerűségét a rendszer rugalmasságának, a minősítés más rendszerekhez képest gyorsabb és egyszerűbb megszerezhetőségének, valamint a három különálló minősítési kategóriának (ingatlan, épületüzemeltetés, bérlő) köszönheti.

Budapest mellet már vidéken is találunk zöld minősítéssel rendelkező épületeket. Az első Budapesten kívüli zöld iroda a National Instruments Science Park épülete Debrecenben, mely LEED Arany minősítést kapott, míg két évvel a Henkel körösladányi, DGNB tanúsítványt szerzett gyárának átadását követően egy új zöld ipari épülettel bővült az állomány: a Procter & Gamble gyöngyösi gyárépülete szerzett az elmúlt évben LEED Ezüst minősítést.

„A zöld épületek egyre vonzóbbak elsősorban a nemzetközi bérlők számára: a 2014-ben kötött új bérleti szerződéseknek 30,6%-a zöld épületekhez kötődik. Mivel az új épületek szinte mindegyike szerez valamilyen minősítést, ezért a legmagasabb arány (71%) az előbérleti szerződések között tapasztalható.” – mondta Szircsák Nobert.

Az idei évre vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban a szakember megjegyezte, hogy jelentős ingatlanalapok - mint a CA Immo és az ImmoFinanz - jelenleg is az iroda portfóliójuk zöld minősítésén dolgoznak, ami újabb 200.000 m2 minősített irodaterülettel bővíti majd a zöld irodaállományt 2015 során.

„Tekintettel az egyre növekvő versenyre úgy gondoljuk, hogy a meglévő irodaterületek tulajdonosai az ingatlanuk vonzerejének megőrzése érdekében 2015-ben is az épületeik megújítása és fenntarthatóvá tétele mellett döntenek majd.” – tette hozzá Szircsák Norbert.


 

Colliers