A vállalat emellett további 20 000 m² bérbe adható összterületű irodai ingatlan fejlesztésén dolgozik. Mivel a BPO szektor kimagaslóan teljesít a régióban, a vállalat a közeljövőben újabb ingatlanfejlesztéseket tervez a számára elsődleges országokban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

A régió irodapiacának pezsgését tükrözi, hogy 2016 első negyedévében a TriGranit által kezelt teljes portfólió közel 20%-át érintették a bérlői szerződésmegújítások és új szerződéskötések: a megújított szerződések összterülete 16 729,6 m² GLA, míg az új szerződéseknél 9 047 m² GLA volt. A legaktívabb a budapesti Millennium Towers irodaépületei voltak, ahol a megújított és új bérleti szerződések – például a Morgan Stanley-vel és az Oracle-lel kötött szerződések – összesen 19 010,7 m² bérbe adható területet fedtek le. E szerződések megkötésével a Millennium Office Towers kihasználtsága elérte a 99%-ot. 


Krakkó legnépszerűbb és méltán elismert irodaparkjában, a Bonarka for Business-ben is rendkívül eredményesen indult az év - míg az F épület befejezése csak 2016 következő negyedévében várható, a G épület pedig a tervek szerint 2017 első felében nyílik meg, a két épület mintegy 60 százalékát azonban már most sikerült bérbe adni. Az egyenként 10 ezer m² bérbe adható területtel rendelkező, nyolcemeletes épületek modern, dolgozóbarát, BREEAM minősítésű irodatereket kínáló épületeket a bérlők igényeit mindenben figyelembe véve alakították ki.


„Ingatlanjaink remek teljesítménye jól tükrözi a régiós trendeket: a közép- és kelet-európai ingatlanpiac még mindig folyamatosan ível felfelé, a korábbi évekhez képest lassabban ugyan, de a nyugat-európainál nagyobb ütemben. A multinacionális cégek részéről egyre növekszik a kereslet a „near-shoring”, vagyis a közeli országokba történő tevékenységkihelyezés lehetőségei iránt: Közép-Európa mára már bevett európai célállomás lett az üzleti folyamatok kiszervezésének szektora számára. Ez különösen másodlagos lengyel városokban, például Krakkóban, Wrocławban és Łódźban figyelhető meg, ahol jelentős az olcsóbb, de hatékonyan dolgozó, jól képzett és megbízható idegennyelv-tudással rendelkező munkaerő, ráadásul fejlett az infrastruktúra” - mondta Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója.


Számos amerikai és nyugat-európai vállalat választja Közép- és Kelet-Európát üzleti folyamatai kiszervezésének központjául, hogy e funkciók Nyugat-Európából vagy az USA-ból Közép- és Kelet-Európába való áthelyezésével költségeket takarítson meg. 2015-ben

Lengyelországban a bányászat után a második legjelentősebb ágazat az üzletifolyamat-kiszervezés és a megosztott szolgáltató központok szektora volt, amely 150 000 embernek adott munkát. A BPO szektor a régiós lengyel irodaingatlanok mintegy 50 százalékát teszi ki. Lengyelországban az üzleti folyamatokat kiszerző vállalatok főként az informatika, a számvitel, a kutatás-fejlesztés és a pénzügy területén tevékenykednek. A régió másik két nagyvárosa, Budapest és Pozsony is elsőszámú célpontja a BPO vállalatoknak.


A TriGranit első számú bevásárlóközpontja, a Bonarka City Center (Krakkó egyik vezető bevásárlóközpontja) közel 3,4 millió látogatót fogadott az első negyedévben, rendszeres programlehetőséget kínálva látogatóinak, mint például Lengyelország legjelentősebb jótékonysági eseménye, a Nagy Országos Jótékonysági Nap, a nőnap alkalmából tartott egészségnap vagy a legnagyobb bérlők bevonásával megrendezett tavaszi divatbemutató. 2015 hasonló időszakához képest a bevásárlóközpont forgalma 6 százalékkal nőtt.  Töretlenül őrzi népszerűségét a bevásárlóközpont egyedi, interaktív, érintőképernyős értékesítési és ügyfélkapcsolat-kezelési eszköze, a Rabatomat, amely nemcsak a BCC aktuális akcióiról nyújt teljes körű tájékoztatást, de az egyes vásárlások után további kuponkat ajánl fel a vásárlóknak. 2016 első negyedévében a BCC bérlőinek mintegy 40%-a kínált akciókat a Rabatomatokon keresztül, a vásárlók pedig közel 12 000 kupont nyomtattak ki. A Pandorával fennálló bérleti szerződés közelmúltbeli megújításával a bevásárlóközpont kihasználtsága immár eléri a 94%-ot, az American New Balance Performance öt évre kötött bérleti szerződést, míg az English Home nevű török cég és a francia Camaïeu is új üzleteket nyitott a BCC-ben 2016 első negyedévében.


A pozsonyi Lakeside Park számára is jól indult az év, az ottani bérbeadási csapat ugyanis öt megállapodást kötött: két új bérlő költözött az irodaépületbe, három kulcsfontosságú bérlő pedig megújította a szerződését. Ezzel az irodaház kihasználtsági szintje elérte a 95 százalékot.

 

 

TriGranit