A társaság, amely elsősorban kiváló elhelyezkedésű, jó ár-érték arányt biztosító irodaházakból álló ingatlanportfóliót épített ki az elmúlt 4 év során, a korábban elvégzett átvilágítás alapján a beruházások eredményeképpen közel 30 százalékos energiafelhasználási megtakarítást vár e projekttől.


A budapesti irodapiacon az elmúlt években lassanként 80 százalék fölé emelkedett a kihasználtság aránya, az Appeninn portfóliójának feltöltöttsége 95 százalék feletti értékkel, kiemelkedő arányt mutatott. A jó minőségű B kategóriás irodák iránt megnövekedett keresletben nagy szerepe volt az irodaházak jó elhelyezkedésének, a kisebb bérelhető területek elérhetőségének és a rugalmas üzemeltetői hozzáállásnak. Az elsősorban a hazai kis és középvállalati körre specializálódott szereplőként a társaság jó megközelíthetőséggel, tömegközlekedéssel, ugyanakkor parkolási lehetőséget is biztosító irodaportfólióval rendelkezik.


„Az irodaházak által kínált fenti szolgáltatások és kényelmi funkciók mellett az üzemeltetés hatékonysága és költsége is fontos szerepet kap a bérleti döntésben”- emelte ki Székely Gábor, az Apenninn Nyrt, vezérigazgatója. „A legnagyobb költségtételt az üzemeltetők számára is a rezsidíjak jelentik, amelyek áttételesen befolyásolhatják egy-egy ingatlanvásárlás megtérülését is.” Az irodák üzemeltetése esetében is fontos tétel a hűtés, fűtés, és a villamos energia költsége. Az Appeninn Nyrt. az MN6 Energiaügynökség által elvégzett energetikai vizsgálat eredményeképpen beazonosította az energia megtakarítást lehetővé tevő lehetőségeket és a felújításra szoruló elemeket portfóliójában. A bérbeadói igények és a fogyasztási adatok elemzése alapján minden épület esetében a leghatékonyabb műszaki megoldások kerültek kiválasztásra és megvalósításra. A korszerűsítések áprilisban kezdődtek meg, minden épület esetén a bérlők jelenlétében, az irodaházak zavartalan működése mellett valósultak meg és várhatóan június végén lezárulnak.


Irodaházi üzemeltetés – az energiahatékonyságon a fókusz

A fűtő-, ill. hűtőrendszerek átalakításával korszerű, energiatakarékos és környezetkímélő, a gazdaságos üzemeltetést biztosító új eszközök kerülnek beépítésre. A berendezések üzemeltetése, karbantartása és javítása is a külső szolgáltató (ESCO cég) feladata, amely egyben azt is jelenti, hogy a fenntartási feladatok, költségek és a meghibásodások elhárítása kikerül az Appeninn nem tervezhető kockázatai és költségei közül. Az ESCO modell pénzügyi alapját a modern berendezések működtetése révén elérhető költségmegtakarítások képezi. Az Appeninn irodaházak hőtermelő rendszereinek korszerűsítését a Cothec kft. végzi el, a beruházások az energiaköltség megtakarításból kerülnek finanszírozásra. 


Új kazánt, hőtárolókat és a légtechnikai rendszerekhez hő-visszanyerőt kapnak a Hattyú utcai, a Bég utcai, a Páva utcai és a Visegrádi utca irodaházak. A modern eszközök beépítésével éves szinten közel 3300 GJ energia megtakarításra lehet számítani. „Az irodaházak között erős a verseny, az üzemeltetés terén is a hatékony megoldásokat keresik a bérlők. Az energiahordozói költségek csökkenése mellett az addicionális költségek is lejjebb szoríthatók, a karbantartási, javítási költségek pedig egy alapdíj beépítésével tervezhetővé válnak. Optimalizálható az energia beszerzése és könnyebben monitorozható az épületek energiafogyasztása is”- sorolja Székely Gábor. „A következő években a budapesti irodapiacon a meglévő épületállomány minőségének és hatékonyságának javítása lesz fókuszban, amelynek előnyeit a bérlők és a tulajdonosok egyaránt élvezhetik majd.”   

 

Babel Communications