A kereskedelmi ingatlanok iránti erősödő érdeklődés egyelőre akkora mértékű, hogy az üresedés felszívását gyorsíthatja meg, illetve a kedvezmények mértékét csökkenti inkább, ami az effektív díjak emelkedését jelenti. Nominális bérleti díjemelkedés csak néhány alpiacon, Dél-Budán és a Váci úti irodafolyosón figyelhető meg, véli Gulyás Ede, a CA IMMO magyarországi ügyvezetője.

A budapesti piac jövedelmezősége európai viszonylatban még mindig rossz, így nehéz egy-egy projektre finanszírozást találni. Logisztika terén ez még hatványozottabban jelentkezik, és még rosszabb a helyzet a kiskereskedelmi piacon.  Noha igény lenne rá, új ingatlanok elszórva épülnek, leginkább előbérleti konstrukcióban, mivel másra nem is lehet finanszírozást kapni.
Új központi negyed nincs, továbbra is a Váci út a legnépszerűbb, a CA IMMO tapasztalatai szerint legtöbben a bevált lokációt részesítik előnyben, aminek következtében az irodafolyosó tovább telítődik, új centrumok kialakulásához viszont nem elegendőek a folyamatban lévő fejlesztések.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) adatai alapján 2015 harmadik negyedévében a bérlői kereslet több mint felét (53 801 négyzetméteren) szerződéshosszabbítások tették ki. A Ca Immo is hasonlóan magas arányt figyelt meg a portfóliójában, 5900 négyzetméteren hosszabbítottak a bérlők.
Közel 14500 négyzetméteren bővültek bérlők a budapesti irodapiacon, amelyből 10%-os részarányt a Capital Square irodaházban megkötött bérbeadások tettek ki.
Az új bérbeadások aránya – 31% - se elhanyagolható, a javuló trend az üresedési rátákban is megmutatkozik, hiszen egy-egy alpiacon már egy közepes méretű bérlőnek is nehéz modern irodát találni.

Új irodai bérleti szerződések: 3 irodaépületben összesen több mint 7000 négyzetméteren

Az IP West épületben az informatikai szolgáltató, a BT ROC Kft. 1000 négyzetméteren bővül októberről.
Az evosoft meghosszabbította szerződését 2015 év végéig, az anyavállalat Siemens Zrt. pedig 5 éves bérleti szerződést kötött 2016 januárjától közel 5300 nm irodaterületre. A Cakó klinika 180 négyzetmétert bérel ki a Canada Square irodaházban idén év végétől. A tranzakcióban a CBRE és az ESTON vett részt.

A Capital Square is új bérlőkkel büszkélkedhet: A He-DO Útépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. közel 200 nm irodaterületet bérel hosszútávra. A másik beköltöző bérlő pedig a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda. Mindkét tranzakciónál a C&W volt a képviselő ügynökség.

Europolis Park Budapest Aerozone: összesen közel 10.000 négyzetméteren

Új bérlőként köszönthetjük az ECO Magyarország Logisztikai Kft., amely közel 3000 nm raktárterületre írt alá szerződést, ezzel több évre elkötelezték magukat. A bérbeadót a CBRE és a C&W képviselte. Továbbá egy magát felfedni nem kívánó bérlő több évre kötelezte el magát az Aerozone logisztikai parkban. Több, mint 7000 nm raktár és 600 nm irodaterületet vett bérbe. A bérbeadót a C&W képviselte, aki kizárólagos ügynökség az épületen, a bérlőt pedig a DTZ. közel.
A szállítmányozó GSP Global Service közel 6400 nm-en hosszabbította meg raktárbérleti szerződését.

 

 

Zempléni