Egyértelműen kijelenthető, hogy ha Nyugat-Európához képest némi késéssel is, de immár Magyarországon is számottevő kereskedelmi szegmens az e-commerce, azaz, az online kereskedelem. Míg 2005-ben a magyarországi online kereskedelmi forgalom 19 milliárd forintot ért el, ez a szám 2010-re már 137 milliárd forintra gyarapodott; 2015-ben a teljes hazai elektronikus kereskedelemi forgalom már 319 milliárd forintot tett ki, ami a teljes kereskedelmi mutató 4,1%-a.


E trend jelentős haszonélvezői az úgynevezett CEP (Currier-Express-Parcel, magyarul futár-expressz-csomag) szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, melyek közül több nemzetközi hátterű cég képviselteti magát Magyarországon. 2015-ben a magyarországi online kereskedelmi vásárlások kiszállítását az esetek 42%-ban futárszolgálatok (CEP) végezték. Emellett természetesen figyelembe kell venni az egyéb tényezőket, azaz a külföldi és belföldi vásárlások, csomagok, expressz küldemények, futárküldemények, stb. volumenét is, melyek további jelentős üzleti tevékenységet biztosítanak az említett vállalatok számára.


E piac fellendülése, a kereskedelmi ingatlanok szempontjából jól nyomon követhető és értelmezhető: a német posta érdekeltségébe tartozó DHL Express nemrég jelentette be együttműködését a Budapest Airporttal egy, a repülőtér területén építendő mintegy 13,000 m2-es új logisztikai központ fejlesztésével kapcsolatosan; a DHL Express egy meglévő kisebb ingatlant cserél le. A UPS Magyarország Kft. szintén a repülőtér közelében, Vecsésen alapít új, 5.200 m2-es munkaterülettel rendelkező bázist – szintén a korábbi, kisebb operációs terület pótlására. További fontos tény, hogy a Cushman & Wakefield kizárólagos ügyfelével-, a DPD Hungária Kft.-vel, az egyik legnagyobb magyarországi CEP szolgáltatóval együttműködve nemrégiben sikeresen bővítette a cég logisztikai bázisainak számát egy dél-budai elosztó központtal.


Az e-commerce és a CEP szolgáltatók forgalmának fellendülése, illetve az ebből származó ingatlanpiaci változások tehát jelentősek és ipari ingatlan piaci mutatókkal is (pl. fejlesztési volumen) alátámaszthatóak. A Cushman & Wakefield szakemberei az online kereskedelem további térnyerése mellet a CEP szolgáltatók közötti verseny élesedését, az ilyen jellegű tevékenység folytatására alkalmas logisztikai/ipari ingatlan bérlemények piaci értékének javulását vetítik elő.


Halász-Csatári Gábor, Associate, a Cushman & Wakefield ipari üzletágának vezetője elmondta: „A pozitív piaci hangulat, a stabilnak mondható kereslet és a tevékenységük bővítésére-,  valamint új üzleti lehetőségek megnyerésére irányuló bérlői szemlélet további spekulatív és „BTS” (build-to-suit) ingatlanok felépülését prognosztizálja. A korábbi szilárd fejlesztői környezet mellett az elmúlt 12-18 hónap során megjelentek új nemzetközi piaci szereplők is, akik immár szintén jelentős ingatlan portfolióval rendelkeznek, és ez jelentős versenyélénkítő hatással bír, emellett reális alternatívákat kínálván a bérlőknek. A budapesti ingatlanállomány spekulatív és „BTS” alapú bővülése közép- és hosszútávon pedig egyértelműen az ipari ingatlanfejlesztésre alkalmas telkek iránti kereslet élénkülését, az ilyen jellegű tranzakciók számának növekedését, valamint az árak megfontolt, de érzékelhető növekedését prognosztizálja.”

 

Cushman & Wakefield