-    Eddig hogyan alakult az évük? Bekövetkezett az az élénkülés, amit a szakemberek az év elején jósoltak?
-    2014 sikeresen indult: több mint 15.000 négyzetmétert adtunk bérbe az év első hat hónapjában Budapesten (ennek 50%-a új bérbeadás volt). Összességében már 2013 eleje óta tapasztaljuk a pozitív trendet, miszerint az irodaterületek bérbeadottsága nő. (2013-ban 34.500 nm-et adtunk bérbe a GLL Budapesten kezelt portfóliójából). Ez a tendencia idén is folytatódik; ennek eredménye, hogy a magyarországi portfóliónk átlagos bérbeadottsága 80% feletti értéket mutat.  (Illetve 90% feletti szintet tudunk felmutatni a prémium irodaházaink esetében)


-    Az infláció gyakorlatilag megszűnt, sőt, deflációról beszélhetünk. Hogyan befolyásolja ez a piacot?
-    A defláció elsőszámú kiváltó oka a kormányzati beavatkozás a lakossági energiaárak terén. Az építőiparban és a szolgáltatási szektorban mért alacsony infláció hasznos, amikor az kiépítési költségekről és a szolgáltatási díjakról beszélünk, éppúgy, mint az épület-fenntartási, illetve a bérbeadással kapcsolatos egyéb költségek kordában tartásánál.  Míg az alacsony inflációs szint előnyös a budapesti piacon, addig az esetlegesen elhúzódó deflációnak rossz hatása lenne a bérlői keresletre és a piac nettó felvevőképességére. (Az újrakötések nélkül számított, a piacon újonnan megjelenő keresletről van szó. A szerk.)


-    Terveznek változásokat a portfóliójukban?
-    A Közép-Kelet európai portfoliónkat folyamatosan alakítjuk, a közelmúltban például a Cseh Köztársaságban, Romániában valamint Lengyelország is vásároltunk és adtunk is el ingatlanokat. Közben aktívan figyelemmel követjük az újabb befektetési lehetőségeket a budapesti iroda és retail piacokon. 


-    A GLL európai irodái Luxemburgban, Münchenben és Budapesten találhatóak. Mi ennek az oka?
-    GLL Real Estate Partners GmbH (GLL) egy német ingatlan alapkezelő csoport, székhelye Münchenben van. A müncheni (fő)iroda mellett kisebb irodáink vannak Luxemburgban és Budapesten: az előbbi a portfólióink adminisztrálására nyújt teljes körű szolgáltatást, míg a budapesti iroda a GLL legjelentősebb európai iroda portfólióját menedzseli. 


-    A GLL a régió több olyan országában is aktív, amelyekben az irodakereso.info testvéroldalai – az Office Search Network tagjai - működnek. A nevükben is kérdezem: milyen trendeket érdemes figyelemmel követni?
-    A fejlett varsói és prágai irodapiacon a minőségi termékek választéka egyre szűkösebb és drágább, miközben hozzájuk viszonyítva Budapest és Bukarest hozam különbsége nőtt, emelve a magyar és a román fővárosok vonzerejét.  Nő a befektetői érdeklődés a másodvonalbeli lengyel városok iránt is – itt például Krakkót és Wroclawot érdemes megemlíteni.  


-    Egy kicsit másképpen fogalmazva: mibe fektetne be most a régióban?
-    a GLL piac-megközelítési stratégiája nem földrajzi helyszínhez kötődik, hanem termék alapú. Arra számítunk, hogy a budapesti piacon is felbukkannak érdekes termékek. A Közép-kelet európai régióban a fő piacainkat továbbra is Lengyelország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Románia jelenti: nyitottak vagyunk további kereskedelmi ingatlan befektetésekre.


-    A honlapjukon olvastam, hogy erőteljesen növelik a jelenlétüket szerte a világban, illetve, hogy büszkék a "GreenPrint Alapítvány" keretében végzett munkájukra. Mondana ezekről a témákról néhány mondatot?
-    A GLL 2002 óta több mint 7 milliárd eurót fektetett be Nyugat-, Közép-és Kelet-Európában, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában. Nemrégiben nyitottuk meg, a San Franciscóban, Orlandóban és Santiago de Chile-ben található irodáink mellett, az új New York-i irodánkat. Ami pedig az alapítványt illeti: a GLL, összhangban a saját, fenntartható fejlődésről vallott elképzeléseivel, összefogva más, a szektorban érintett vállalatokkal társ-alapító tagja a GreenPrint Alapítványnak, amely a tagok által kezelt ingatlan portfóliók széndioxid-kibocsátásának csökkentését tűzte ki célul.  

 

 

irodakereso.info