Bár a gyors növekedés évek óta meghatározó volt a világ ingatlanbefektetési piacán, 2015 első felében lassult a bővülés üteme – jelentősen eltérő régiós és országos eltérésekkel. Az amerikai kontinensen a forgalom 31 százalékkal nőtt, a folyamatosan erősödő dollár erős befolyással volt az EMEA-régióra (Európa, Közel-Kelet és Afrika) és az ázsiai-csendes-óceáni térségre is: az EMEA-régió csak 5 százalékkal nőtt, míg az utóbbi 19 százalékos esést mutatott egy év alatt. Helyi valutában nézve a helyzet jobb: az EMEA-régió 25 százalékos pluszban van, míg az ázsiai-csendes-óceáni térség forgalma csak 9 százalékos csökkenést regisztrált.
 
Globálisan továbbra is az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország vonzza a legtöbb tőkét: 2015 első félévében 301 milliárd dollárt költöttek a befektetők, ami a világpiac 74 százalékát jelenti – ez 10 százalékponttal magasabb a sokéves átlagot jelentő 64 százalékos részaránynál.
 
„A tőkeáramlást számos tényező támogatja: még ha el is tekintünk a bérleti érték növekedésétől, az ingatlanok a kötvények hozama felett 200-300 bázispontos felárat kínálnak a globális piacokat tekintve – így a befektetők számára továbbra is vonzó az ingatlanszektor.” – mondta Irina Pylypchuk, a CBRE kutatási igazgatója.
 
A külföldi befektetők egyre jelentősebb szerepet játszanak a globális ingatlan-befektetési piacon, főleg ami az elmúlt 24 hónapot illeti, és ez megváltoztatja magát a piacot is. A határokon átnyúló befektetések esetében a világ legfontosabb desztinációi London, New York és Párizs, a helyi befektetésekkel együtt viszont jelentős az Egyesült Államok fölénye, így a sorrend New York, London és Los Angeles.
 
A régiókat tekintve a külföldről érkező befektetések csupán 10 százaléka érkezett 2015 első felében az amerikai kontinensre, míg a tőke közel 50 százaléka az EMEA-régióban fektetett be. A tőke származását tekintve ismét az Egyesült Államok az első (25,4 milliárd dollár), majd Kanada (8,5 milliárd dollár), Németország (7,1 milliárd dollár) és Kína (6,6 milliárd dollár) következik.
 
„Az elmúlt időszakban számos új forrásból érkezik tőke a globális ingatlanpiacra. Ahogy a nyersanyag-vezérelt gazdaság növekedése lassul, a kanadai befektetők új lehetőségek után néznek külföldön. Hasonlóképpen, az alacsony olajár a tőkekiáramlás gyorsulását okozza a Közel-Keleten főleg a nem intézményi magán tőkealapok részéről. A legnagyobb változást azonban Ázsiában láthatjuk, ahol a tőke mérete, mozgásának sebessége és a lehetséges befolyása a legjelentősebb – ezt az új szabályozás okozza, amely lehetővé teszi, hogy a helyi nyugdíjalapok és biztosító vállalatok globális befektetővé váljanak.” – mondta Chris Ludeman, a CBRE tőkepiaci vezetője.
 
“Régiónkban idén Magyarország mutatta fel a legerősebb növekedést. 2016-ra nagyon biztatóak a kilátások, így a befektetések volumene jövőre akár az 1 milliárd eurót is elérheti - jóllehet, ez még mindig csak a 2007. évi rekord szint felét jelenti.” – tette hozzá Tim O’Sullivan, a CBRE magyarországi befektetési vezetője. „A befektetők továbbra is a biztos bevételt hozó, szilárd befektetéseket részesítik előnyben, amelyek középtávon profitálnak a bérleti díjak növekedéséből és a hozamok csökkenéséből. Magyarország, és főleg Budapest gazdasági mutatói erősek és az előrejelzések is optimisták.”

 


 
CBRE