A tulajdonos csődje miatt eladó a K&H Bank Zrt. egykori székhelyének otthont adó Vigadó téri irodaház, az irányár 4,4 milliárd forint plusz áfa. Az ingatlan tulajdonosa a német hátterű DIL-Alfa Ungarn Lízing Kft., amely fizetésképtelensége miatt maga kezdeményezte felszámolását, az eljárás idén januárban indult el. A cég likviditási, majd vagyoni helyzetének ellehetetlenüléséhez a K&H bérletének 2012. február végi megszűnése vezetett. Ez az első pályázat a frekventált helyen álló épület értékesítésére, az ajánlatokat július 1-jéig kell postára adni, a társaság felszámolójának címezve.

Korábban a K&H-é volt a Vigadó téri irodaház, 1999-ben adta el a német érdekeltségű cégnek, korábbi lapinformációk szerint 8 milliárd forintért, s egyből vissza is lízingelte azt. Az eladást - más banki ingatlanok értékesítése mellett - vizsgálta a pénzintézet, majd a bíróság is a 2003-ban kirobbant K&H-s brókerbotrány kapcsán, hogy miért döntött a korabeli vezetés az eladás, majd visszalízingelés mellett - lapinformációk szerint felmerült a gyanú, hogy az ügylet egyik haszonélvezője offshore cégeken keresztül a volt vezérigazgató, Rejtő E. Tibor lehetett.

Az épület értékesítésére 2012-ben, az akkori ingatlanpiaci környezetben nem sikerült gyors megoldást találnia a DIL-Alfának, emiatt kezdeményezte 2012 novemberében a felszámolását - derül ki a cég 2013. január 24-ei, tevékenységet záró beszámolójából. A mérlegben az épület nettó értéke mintegy 5,3 milliárd, a teleké egymilliárd forinton volt nyilvántartva.

A DIL-Alfáról nem sok információ van az interneten és deríthető ki a cégadatokból, 2000 óta foglalkozott saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével, a neve 2001-től DIL-Alfa, előtte Kvantumház Kft. néven működött, s 1996-ban, Datix Kft. néven alapították, bejegyzett tevékenysége akkor csomagolás, raktározás, tanácsadás és ingatlanforgalmazás volt. Tulajdonosa 2000-től a düsseldorfi DIL Internationale, majd a DIL Alfa Beteiligungsgessellschaft mbH - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A 2411 négyzetméter alapterületű ingatlan Budapest V. kerületében, a Türr István utca 6. szám alatt van bejegyezve a földhivatalban. Az épület műszaki állapota közepesnek-jónak mondható, irodacélú hasznosítás esetén részleges felújításra, illetve átalakításra szorul - olvasható a Cégközlönyben megjelent értékesítési pályázatban. Az ingatlanon az Eurohypo AG Europäische Hypothekenbank der Deutschen Bank javára 21,3 millió euró értékű, a K&H javára 2,8 milliárd forint értékű jelzálogjog van bejegyezve.

A DIL-Alfa Ungarn Kft. tartozása tevékenysége zárásakor meghaladta a 7,7 milliárd forintot, ez teljes egészében rövid lejáratú kötelezettség, ebből 2,2 milliárd forint cégkölcsön (a június 7. óta szintén felszámolás alatt lévő, német hátterű Il Beta Ungarn Ingatlanbérbeadási Kft.-től, amely a DIL-Alfával azonos budapesti székhelyre van bejegyezve és a háromból két ügyvezetője azonos) és 5,4 milliárd bankhitel. A társaság elvesztette saját tőkéjét, 2010-ben még 1,5 milliárd forint volt, 2012 végére pedig már 840 milliós mínuszt mutatott a tőkehelyzete. 2013-ban már nem volt árbevétele, 2012-ben közel nettó 96 millió forint, míg 2011-ben 529 millió, 2010-ben pedig 568 millió - áll a mérlegekben. Az üzemi
eredménye 2011-ben 318 millió forint volt, 2012-ben és 2013-ban pedig már 25, illetve 26 milliós veszteséget könyvelt el.A pesti Duna-partra költöztek

A K&H tavaly költözött a lágymányosi Millenniumi Városközpontba, saját, új építésű irodaházába vonta össze a fővárosban több helyen lévő egységeit.

 

Forrás: Napi Gazdaság