Mivel a bérlők is a kisebb irodák iránt érdeklődnek, a CA Immo lehetőséget nyújt ki a kisebb cégek, valamint startupok számára is.

Nem vár jelentős fellendülést az irodák és ipari ingatlanok építésének és bérlésének piacán a CA Immo ingatlanbefektető a nemzeti bank növekedési hitelprogramjának kapcsán. Mint ismeretes, a jövőre 1500 milliárd forint összegű, 2,5 százalékos kamatozású hitelprogram célja, hogy beinduljanak a beruházások és vele a gazdasági növekedés Magyarországon. Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezető igazgatója szerint azonban a hitel jelenleg nem az építőiparnak szól, ezért az irodaépítés jelenlegi alacsony szintje nem fog emelkedni (A bérbeadási céllal, illetve saját használatra megépített irodák összterülete mindössze 30 ezer négyzetméter volt idén szeptember végéig.) Ha a hitelprogram sikeres lesz és fellendül az üzlet, annak hatása az ingatlanpiacon eltolódva jelentkezik csak, illetve jelenleg csak kis alapterületű és értékű, jövedelemtermelő ingatlanok adásvételében van esetenként szerepe.

A szakértő úgy véli, hogy az az építőipart közvetlenül segítő, rendszerszemléletű rendelkezések lennének szükségesek ahhoz, hogy a jelenlegi minimális aktivitás pozitív irányba mozduljon el. Ilyen lehetne a kedvezőbb áfa-kulcs, a célzott állami és uniós támogatások vagy a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló előírások életképessé tétele. (A SZIT olyan tőzsdén jegyzett részvénytársaság, amely a kis- és intézményi nagybefektetőktől összegyűjtött pénzügyi forrásokat elsősorban magyarországi bejegyzésű ingatlanokba fektetné be azért, hogy ezeket az ingatlanokat hasznosítsa, illetve szükség esetén fejlessze.)


Miért nem fektetnek be Magyarországon?

Addig azonban az ingatlanbefektetés kis teljesítményű marad Magyarországon, még akkor is, ha a tavalyi 120 millió euróhoz képest várhatóan nagyságrendi növekedés várható idén. Az első félévben ugyanis már ezt jóval meghaladó, 163 millió eurós értékű invesztíció érkezett az országba. A kis volumen oka, hogy az ingatlan-befektetők figyelmét a tervezhető, időben is jól belátható kimenettel bíró befektetések keltik fel. A tervezés alapvető elemei közé tartozik az egyértelműen meghatározható hozam, a stabil, nem lefelé szálló ágban lévő bérleti díj, a rugalmas bérbe adhatóság, bérterületek üresedésének rövid időtartama, amelyekre mind kihatással van az adott ország gazdasági állapota. Ezt Kelet-Európában nem mi, hanem leginkább Lengyelország tudja nyújtani, amit világosan tükröz a befektetések volumene is. „Sajnos a mai napig inkább zsugorodó területigényekkel találkozunk idehaza, általányos nyomás érződik az üzleti élet minden szereplőjén” – foglalja össze Gulyás Ede.


Koncepció a legkisebbeknek

Az ingatlanbefektetők tehát igyekeznek olyan réspiacokat találni, ahol a jelentkező igényeket elsőként tudják kiszolgálni.  Egyre sűrűbben jelennek meg például a CA Immo irodaházai iránt érdeklődő kisebb bérlők. Az ő számukra a cég kialakított egy külön “kis iroda koncepciót” a főváros II., XI. és VII. kerületében: ide elsősorban kis-és startup vállalkozások érkeznek. Az új trend észrevehetően egyre inkább erősödik és egyre nagyobb teret hódít magának Magyarországon is. A CA Immo tapasztalatai alapján főként külföldi tőkével rendelkező magánszemélyekről, és lelkes magyar, főként fiatalabb korosztályról van szó, akik vállalkozásukat próbálják elindítani.

A bérlési időtartam ezen cégek esetében rendszerint rövidebb (1 év) vagy határozatlan határidőre szól, hiszen fel kell mérniük, hogy a kigondolt vállalkozás ötlete valóban megállja-e a helyét az adott szegmensben. Egy-két alkalmazottal dolgoznak és egy szobás, kisebb alapterületű irodákat bérelnek. Az induló vállalkozások típusa széleskörű a műszaki tárgyak weblapon történő értékesítésétől (JomJom Kft) egészen az éttermek kialakításával foglalkozó cégekig (Colonial Oil Kft.).

A nemzetközi trendnek megfelelően ez a korosztály nyitott az irodakialakításnál egyéni, inspiráló, de akár egyterű irodahelyiségbe is beköltözni, ahol a különböző érdekeltségű vállalkozások akár a kapcsolatok értékes tőkéjének megosztásával tudják egymást segíteni. A kialakított koncepció fejlesztését külön elősegíti, hogy a fenti cégek által bérelt kisirodákkal azonos épületben működik egy üzleti tanácsadó és relokációs cég, a Helpers Hungary Kft., amely külföldi befektetőknek és vállalkozóknak nyújt cégindítási segítséget és vállalkozástámogatást – a fentebb említett két startup cég is a Helpers ügyfelei közül kerül ki.

 

CA IMMO