A közleményben Orbán Gábort, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó és pénzügyekért felelős államtitkárát idézik: a gazdaságpolitika jó úton halad, strukturális reformokra nincs szükség, a nagyobb területeken pont azok lezárása zajlik, stratégiai változások nem lesznek. Most a fenntartható gazdasági növekedésre koncentrálunk. Hazánkban folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, a fizetések pedig tartósan őrzik vásárlóértéküket. A kormány lakossági terheket mérséklő politikájának eredményeként negyven éve nem volt ilyen tartósan alacsony az infláció, mint most - írják.


Vége a recessziónak

Kelet-Közép-Európa jobban teljesít Gyorsult a gazdasági növekedés a második negyedévben a közép-kelet-európai régió több országában: Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában, ugyanakkor lassult a bővülés üteme Bulgáriában. Éves összehasonlításban Magyarország a harmadik helyen áll, negyedéves összehasonlításban viszont minden régiós versenytársa jobb adatról adott számot.


Magyarország kikerült a technikai értelemben vett recesszióból: 2013. második negyedévében az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest. A kormány arra számít: a rezsicsökkentés és alacsony infláció megtámogathatja a fogyasztás bővülését.


A minisztérium a Munkahelyvédelmi Akció sikerét jelzi, hogy több mint 730 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette az első félévben, akik életkoruknál vagy élethelyzetüknél fogva különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a munkaerőpiacon.

 

Nő a foglalkoztatottság, bővül az ipari termelés

A közfoglalkoztatás a zászlóshajóA foglalkoztatás éves szinten 1,44 százalékkal bővült, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 55 ezerrel több munkahelyet jelent. Szakértők szerint "némi szépséghiba", hogy ebben domináns szerepet játszott a közfoglalkoztatás bővülése. 

A kormány gazdasági növekedést elősegítő célkitűzései eredményeként Magyarország egyre több pozitív mutatóval bír. Az európai tendenciákkal ellentétben Magyarországon folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, ezen belül 20 éves csúcson jár a női foglalkoztatási ráta - írják. A növekedéshez az ipari termelés bővülése is hozzájárulhat. Magyarország sikere, hogy egyszerre tudott megvalósulni a pénzügyi stabilitás és az ország növekedési pályára állítása - írja a közlemény.

A szakmai előadások során a projekt eddigi eredményeinek bemutatásán túl  külön prezentációt szenteltek a speciális épületszerkezeteket megkívánó épület műszaki megoldásainak felvázolására, valamint a tudóscsoport részéről az ELI-ALPS kutatási infrastruktúrájának és a speciális másodlagos forrásainak bemutatására is.

 

Privatbankar.hu