Magyarországon jelenleg 33 projekt (épület és bérlői kiépítés) van, amely a két legismertebb nemzetközi zöld minősítő rendszer, a BREEAM vagy LEED szerint minősített – derül ki az Óbuda Group összegzéséből – a teljes lista a cikk végén megtalálható. Bár még csak a fővárosi irodapiac 5%-a kapott nemzetközi zöld épületminősítést, a 2012 óta indított új irodafejlesztések mindegyike már ezek megszerzését tűzte ki célul.


„A zöld építkezések színvonala a régióban és itthon is közel áll a nyugati szinthez. Erre utal, hogy a minősítési szintek, vagyis az adott minősítési rendszerben elért százalékban vagy pontban mért eredmények eloszlása között nincs jelentős eltérés, azonban darabszám tekintetében jelentős a hazai piac lemaradása” – véli ifj. Lipcsei Gábor, az Óbuda Group projektigazgatója.
Mindkét nagy nemzetközi minősítő szervezet több rendszert is kifejlesztett az eltérő típusú (új építés, meglévő épület, felújítás, üzemelés, fit-out kiépítés) projektek minősítésére.
 
A minősített ingatlanok csekély számához képest siker, hogy az irodaházak egyre jobb eredményt érnek el. Az építés alatt álló Váci Corner Offices például a BREEAM-ben elért 78,34%-os teljesítményével nemrégiben megdöntötte a hazai minősítési rekordot. Idei átadású a Green House irodaház is, amely Platinum fokozatával (93 pont) vezeti a sort a magyarországi LEED-minősített épületek között. Fontos megjegyezni, hogy míg a LEED rendszer csak a kész épületet értékeli, addig a BREEAM-ben lehetőség van a tervek alapján is minősítést igényelni (interim), így építés alatt álló projekteknél már felhasználható a minősítés környezettudatosság igazolására.


Egyre népszerűbb az üzemelő épületek minősítése is. Ugyan világszerte ebben a LEED vonatkozó rendszere (EB:O&M) a piacvezető, hazánkban a BREEAM In-Use tűnik népszerűbbnek. Utóbbinak sajátossága, hogy külön pontozza az épület, az üzemelés és a bérlő környezettudatosságát (Part 1-2-3). Jó hír, hogy júliustól az In-Use rendszerben is elérhető a brit változat mellett a kifejezetten európai alkalmazásra kifejlesztett „International” verzió, mely a magyarországi használatot is könnyebbé teszi.

 

Obuda Group