Az NHP keretében elérhető beruházási kölcsön ezen esetekben az ingatlan megvásárlására, valamint ezt követő átalakítására, korszerűsítésére, felújítására is igénybe vehető.

Bár a lakóingatlan fejlesztők vegyesen értékelték a kibővülő NHP által nyíló új lehetőségeket, a hazai irodapiaci szereplők számára jó lehetőséget kínálnak a megváltozott finanszírozási feltételek véli Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. operatív igazgatója. A tőzsdén jegyzett ingatlanpiaci társaság vezetője szerint a portfólióbővítést tervező ingatlanüzemeltetők számára a legutóbbi módosításoknak köszönhetően, kedvező lehetőségeket nyújt az NHP.

Egyik alternatíva a bérbeadási céllal megvalósított saját fejlesztés, azon cégek számára, amelyek az NHP program elindulását megelőzően is ebben a körben tevékenykedtek. Az ingatlanportfóliót üzemeltetők számára emellett az ingatlanvásárlás is elérhetővé vált, s a kiszemelt irodaház megvásárolható a tulajdonostól, vagy a finanszírozó pénzintézettől is, ha utóbbi időközben az épület tulajdonosa lett a korábbi finanszírozás bedőlése miatt. Ez a lehetőség a hitelintézeteknél lévő nem teljesítő hitelek mögötti piacképes ingatlanállományt is új pályára állíthatja. A beruházási kölcsön ilyen esetekben az ingatlan megvásárlására, valamint ezt követő átalakítására, korszerűsítésére, felújítására vehető igénybe.

Az NHP által meghatározott 20 százalékos saját erő arány és a 10 milliárdos hitelplafon mellett finanszírozható meg ingatlanépítés, vagy vásárlás. Az Appeninn is folyamatosan keresi az új célpontokat, az utóbbi időben lezajlott portfólió-tisztítás során keletkezett forrásokat is erre a célra kívánja fordítani. Székely Gábor elmondta, jellemzően 3000 m2 feletti irodaházakban gondolkoznak, elsősorban a jó lokáció és az ingatlan minősége alapján választanak célpontokat.

A cégcsoport az elsők között vágott bele az NHP keretében elérhető források bevonásába, több korábbi CHF hitelét kiváltotta, összesen mintegy 1 milliárd forint értékben, s a cégcsoport több NHP hitele már ki is futott időközben. Tapasztalataik szerint, bár az NHP kamatplafonja maximált, de ennél kedvezőbb feltételekkel is folyósíthatja a forrást egy-egy kereskedelmi bank, a hitelfelvevő és a projekt ismeretében.

A hazai bérirodapiaci trendek változatlanul kedvezően alakulnak. A bérlői kereslet stabil, a kihasználtsági arányok negyedévről negyedévre javulnak, amely egyenesen odáig vezetett, hogy Budapest egyes részpiacain már hiány van bizonyos irodatípusokból. Így a jó lokációban lévő, a piacra újonnan, vagy visszakerülő irodaterületekre jó eséllyel lehet megfelelő bérlőt találni – emeli ki Székely Gábor.

 

Appeninn