Örvendetes, hogy a BRF tegnap publikált felmérése szerint nem csökkennek tovább a bérleti díjak a budapesti irodapiacon és az üres irodaterületek aránya a teljes állományon belül is húsz százalék alá esett. Ez többek között azért is bizakodásra ad okot, mert közben a Váci Green irodaház átadásával nőtt az irodaállomány is.

Mindez azonban csak óvatos optimizmusra adhat okot. Trendfordulót ugyanis új, eddig jelen nem lévő bérlők nagyszámú megjelenése és az ezáltal várható keresletnövekedés hozhatna, aminek következtében a bérleti díjak a válság előtti szintekre; nagyságrendileg 15 EUR/nm/hó felé növekedhetnének és az üres irodaterületek aránya átlagosan 15 százalék alá esne.

Régiós versenytársainkhoz képest hiába kedvezőbb a budapesti irodakínálat – köszönhetően az Európai Unión belül egyik legolcsóbb munkaerőköltségének, az ország központi elhelyezkedésének, földrajzi és logisztikai adottságainak, szakképzett munkaerejének, emellett a régión belül az egyik legalacsonyabb egy főre jutó irodabérlési költségének-; kiszámítható gazdasági és üzleti környezet nélkül nem fognak új bérlők megjelenni. Az itthon működő vállalkozások pedig csak a hazai gazdaság növekedése (GDP) esetén tudják bővíteni tevékenységüket, amely további iroda területek iránti igényt jelenthetne. Forrás: IFK