Alig több mind egy hónap alatt készült el a Laboratory Group új otthona a II. kerületi Kacsa utcában. A területet a REsidence Irodaházak tervezését is jegyző Platinium Group szakmai közreműködésével alakította ki az Eucensus Kft. a fejlesztő-tulajdonos RE project development Kft. megbízásából.

Az ügynökség arculata már a külső ablakfóliákon is markánsan megjelenik, a belső terek pedig megnyerő egyszerűséget, teljes vizuális harmóniát sugároznak. Közelebb a városhoz A cég korábban egy Hűvösvölgyi úti szecessziós villában működött, ám az ottani bensőséges, nyugodt légkör egyben ingerszegény is volt, a külvilággal való szorosabb kapcsolat hiánya miatt sok tekintetben egy zárványra hasonlított. Mint Szénássy Alex, a Laboratory alapítója felidézte, drasztikus váltásra törekedtek, amikor a költözésen kezdtek gondolkodni. Több lehetőség is felmerült az ipari csarnoktól a nyüzsgő pesti belső kerületekben lévő irodán, az utcafrontra nyíló, üzlethelyiség jellegű munkahelyen át a lakásirodáig.

Ezek közül végül egyik opció sem tűnt ideálisnak, mégis sokáig tartotta magát az alapelv: „irodaházba soha”! Miután ez a tétel megdőlt, több felső kategóriás irodakomplexumot is szemügyre vett az ügynökség. A REsidence I Irodaház mellett végül a remek lokáció, a csendes, mégis élettel teli környezet, az épületre jellemző igényes és szellemes anyaghasználat, a kiváló közlekedési kapcsolatok és a közvetlen kiszolgálás miatt döntöttek. Az alapító szerint a központi elhelyezkedés kimondottan kedvez a kerékpárral közlekedő kollégáknak, mivel immár nem egy megerőltető hegymenet után kezdődik a munkanapjuk. Jelentős szerepet játszott továbbá a nyitott, zöld belső udvar; mint kiderült, az ott zajló élet igencsak inspirálóan hat a társaságra. Új alapokon A költözéssel mindent hátrahagytak a korábbi miliőből, az új iroda kialakításával párhuzamosan megújult a Laboratory Group arculata is.

A csapat egy minimál stílusú, minden fölösleges dekorációt és öncélú részletet nélkülöző bérleményben dolgozik, hatalmas, belső kertre néző ablakok mögött. A teljes terület négy nagyobb blokkra tagolódik: a kényelmes ülőbútorral berendezett lounge-ra, az üvegfallal leválasztott tárgyalóra, a munkaállomásoknak helyet adó térre, valamint az egyetlen zárt helyiségben a pénzügyi részlegre. Különálló helyiségben működik továbbá a filmprodukciós részleg számára kialakított stúdió. Az irodában nagyon kevés a klasszikus értelemben vett fal, az egységeket jelzésszerű megoldásokkal, a meglévő szerkezeti elemekhez igazodva választották el egymástól. A két legjellemzőbb példa erre az egyik pillér pengefallal történt kiegészítése – ezen kapott helyet a temérdek szakmai díj –, valamint a központi tér „határát” jelképező hálószerű megoldás.

Eltérő léptékekben gondolkodtak Két kreatív gondolkodású csapat elképzelései találkoztak a tervezés során: a Platinium Group megadta a keretet a terek strukturálásával, míg a grafikai-arculati elemek kidolgozása és a mobíliák kiválasztása főként a Laboratory Group elgondolása alapján történt. Ahogy Törőcsik Ferenc kreatív igazgató (Platinium Group) és Bander Péter építész, az enteriőrt megalkotó páros tagjai elmondták, a tervező csupán a „leginkább megfelelő” tárgyi környezet létrehozására hivatott, használóján múlik, hogy az életre is keljen.

A megtört síkok és színek játéka hangulatossá, barátságossá teszi az iroda egészét, Szénássy Alex szerint azonban a teret – végső soron- az itt dolgozó emberek töltik meg élettel. A visszajelzések alapján a vadonatúj dizájn, az otthonos környezet a bérlőn kívül is sok mindenkinek elnyerte a tetszését, de az igazán inspiratív munkakörnyezethez más is kell. „Láttunk már sok szép irodaházat, de ezúttal tényleg azt éreztem, hogy itt meghallgatnak engem” – mondja Szénássy. Az RE csapata a Laboratory Group valamennyi igényére nyitott volt, minden kérésre konstruktív megoldásokat találtak.

A tervezőktől az értékesítési és műszaki részleg munkatársaiig mindenki mellettük állt, ez a hozzáállás pedig nagyon fontos a későbbiekre nézve, hiszen a bérlők bármikor, bármiben számíthatnak az RE project development kollégáira. A professzionális üzemeltetési gyakorlattal és a magas színvonalú kiszolgálással az itt működő cégek és az ingatlanszakma elismerését egyaránt sikerült kivívni: a REsidence Irodaházak 2012-ben elnyerték „Az Év Irodaháza közönségdíjat”. A fejlesztő 2012 és 2013 után idén már harmadik alkalommal nyerte el a Business Superbrands díjat, a két budai irodaházat pedig szeptember végén Arany minősítéssel díjazta az ÖGNI (Osztrák Társaság a Fenntartható Ingatlangazdálkodásért).