A minősítési tanúsítványt 2013. júliusában Susanne Theumer, a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) munkatársa adta át az építtetőnek és a projekt kivitelezésében közreműködőknek.

A passzívház-követelményrendszernek megfelelően minden helyiségben optimális a hőmérséklet és a levegő minősége, összességében pedig minimális az energiafogyasztás - mintegy 80 százalékkal kevesebb, mint hagyományos magasházak esetében.

- A bécsi irodaház, mely a Raiffeisen-Holding csoport 900 dolgozójának biztosít munkahelyet, bizonyíték arra, hogy a passzívház standard és a színvonalas építészeti megoldások összeilleszthetők - mondta professzor Wolfgang Feist, a passzívház standard megalkotója, a német Passzívház Intézet igazgatója.

Az épület energetikai koncepciójában fotocellás rendszer gondoskodik az áramellátásról, a fűtés egy gázmotorról üzemel, mely emellett áramot is termel.  A számítástechnikai központ hulladékhőjét újrahasznosítják, a hűtést a Duna-csatorna víze is támogatja. A passzívház standard megvalósításában döntő szerepet játszott a klímahomlokzat és szinte valamennyi műszaki berendezés energiahatékonyságának jelentős mértékű javítása – a kávéfőzőig bezárólag -, az optimált árnyékoló rendszer és az épületcsomópontok hőhídoptimált kialakítása.

A Passzívház Intézet által kidolgozott minősítési rendszer a minőségbiztosítást szolgálta. Ez a világszerte elismert minősési rendszer garantálja, hogy az épület a gyakorlatban is megfeleljen a meghatározott követelményeknek. A német intézmény az ausztriai Innsbruckban is fenntart egy irodát.

 

Bueroinfo.at