"Arra számítunk, hogy az új gyártósor hatékonyabbá teszi a termelést, csökkenti az energiafelhasználást és a légszennyezést, illetve hogy a szélesebb és minőségileg értékesebb portfóliónak köszönhetően új vevőket tudunk megszólítani az új piacokon" - jelentette ki az építkezés alapkövének letételénél Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója a cég közleménye szerint.Az ünnepségen megjelent Robert Fico szlovák miniszterelnök, Tomás Malatinsky ipari miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.


Az új gyártósor felépítésének költségei meghaladják a 200 millió eurót. A részleg rekonstrukciója és a logisztikai infrastruktúra kiépítése pedig újabb mintegy 100 millió euróba fog kerülni. Az új gyártósor hét régi gyártósort fog helyettesíteni.Az új gyártósor, amelyet olasz-német cégekből álló konzorcium épít fel, üzembe helyezése után a Slovnaft évi polietilén termelése 40 ezer tonnáról 220 ezer tonnára emelkedik.


A Slovnaft a beruházást részben saját forrásaiból, részben pedig az Európai Beruházási és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett kölcsönből kívánja finanszírozni.


Hernádi Zsolt az MTI-nek a cég beruházásairól elmondta: a csoport éves szinten mintegy 300-400 milliárd forintnyi összeget költ beruházásokra, ebből Magyarországon három év alatt mintegy 300 milliárd forintot ruház be. Az idei költés a tervek szerint mintegy 80 milliárd forint lesz.Hozzátette, számításaik szerint a beruházások a következő években mintegy 5000 embernek adhatnak munkát.Hernádi Zsolt elmondta, a milliárdos beruházási programok a kutatás-termelés és finomítás-kereskedelem üzletágakat is érintik. A Mol a keret mintegy felét magyarországi szénhidrogén-kutatásra és mezőfejlesztési projektekre költi, amelyek nem hagyományos kutatásokat is tartalmaznak. A beruházások felgyorsulásához vezethet, hogy a kormányzat 2010 óta először koncessziós pályázatokat hirdetett meg.Kifejtette, a koncesszióktól függetlenül Magyarországon nyolc kutat terveznek fúrni és egy 3D-s szeizmikus mérést indítanak. Befejeznek néhány új mezőfejlesztést és javítják a kitermelés hatékonyságát. A kutatásra és a fejlesztésre egyaránt mintegy 34 milliárd forintot fordítunk.Az elnök-vezérigazgató szerint az következő években azt szeretnék elérni, hogy a kitermelés csökkenésének üteme 5 százalékra essen a korábbi évek 8-9 százalékáról.A termékelőállítás-kereskedelem szegmensről (downstream) elmondta, a petrokémiai beruházások Magyarországon is fontosak, nemcsak Szlovákiában. A vállalat a termékpalettáján eddig nem létező új termék gyártására épít üzemet az elkövetkező két-három évben Tiszaújvárosban. A tervezett butadiénüzem beruházásának nagysága mintegy 30-35 milliárd forint. Úgy tervezik, hogy az építkezés az idén ősszel elkezdődhet - tette hozzá.A cégcsoport kapacitásbővítő és regionális ellátásbiztonságot növelő programokra is koncentrál, mint például egy új, nagyobb kapacitású Barátság kőolajellátó vezeték felújítására Százhalombatta és a szlovákiai Ipolyság közötti szakaszon. A beruházási programok része még a tiszaújvárosi vegyipari üzem és a százhalombattai kőolaj-finomító közötti vegyipari termékvezeték felújítása, továbbá egy úgynevezett tárolótartály-rekonstrukciós program a logisztika és a finomítás területén, valamint a vállalat magyar kiskereskedelmi töltőállomás-hálózatának további fejlesztése - mondta Hernádi Zsolt.

 

MTI