A környezetbarát és emberközpontú megoldásokkal felszerelt komplexum korábban már elérte az egyik legmagasabb, AA+ energetikai szintet.    

Józsefvárosban, a Corvin Sétány meghosszabbításával épült meg az újgenerációs Corvin Innovation Campus irodaház első fázisa. Az épületet fejlesztő Futurealnak a fenntarthatósághoz kapcsolódó minden egyes területen kiemelkedően kellett teljesítenie a BREEAM minősítéshez a tervezéstől az előkészítésen át egészen a megvalósításig. A fokozat megszerzésében az ABUD Mérnökiroda szakértői csapata is segítette a Futureal munkáját.

A Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál található 16.650 négyzetméteres fejlesztés jelenleg Magyarország egyik legenergiahatékonyabb hazai irodaépülete. A fenntarthatósági értékelés egyik kiemelt szempontja a megfelelő lokáció, mivel egy könnyen megközelíthető irodaház jelentősen csökkentheti a karbonlábnyomot. A Corvin Innovation Campus kevesebb, mint 200 méterre helyezkedik el a metrómegállótól, így biztosított a könnyű és gyors tömegközlekedéssel történő megközelítése. Az épületben már teljesen általános a gépészeti és elektromos rendszerek optimális működését biztosító intelligens épületirányítási rendszer, valamint az alacsony széndioxid kibocsátású és energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek. A komplexumban ugyancsak alacsony szén-dioxid kibocsátású okos parkolórendszert alakítottak ki, a parkolók 10 százalékát elektromos töltőkkel szerelték fel. Az irodaház tetejére fotovoltaikus napelemrendszer került, ami a becslések szerint a garázs világításának a 40 százalékát fedezi.

Az épület gépészeti rendszerében elhelyezésre kerülő precíziós szűrők, UV-s csírátlanítók és az aktív szénszűrő rendszer Budapest egyik legtisztább levegőjét biztosítják. A külső udvar kellemes rekreációs felület, míg a központi lobbiból elérhető tágas belső udvar pedig a benapozást, az építészeti formavilágot és adottságokat is figyelembe véve egyfajta nagy közös kültéri nappaliként egészíti ki a közvetlen környezetet. A szinte minden tekintetben érintésmentes és teljeskörűen akadálymentesített irodaházban külön figyelmet kapott a természetes bevilágítás maximalizálása.

„Emberközpontú, környezetbarát és digitális megoldásaival a Corvin Innovation Campus olyan meghatározó bérlőket vonzott már magához, mint az IBM vagy a Turbine. A csúcstechnológia és fenntarthatóság mellett az épület kialakításánál kiemelten ügyeltünk arra, hogy a WELL Platina minősítés elvárásainak megfelelően a fejlesztés pozitív hatással legyen az ott dolgozók egészségére és közérzetére is” – hangsúlyozta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze.

A kilenc szintes, egyedi homlokzattal és kialakítással rendelkező, kisállatbarát irodaház főbejáratánál egy nyilvános emlékparkot is kialakítottak, amit a nemzet színésze, Psota Irén után neveztek el. Az egyedülálló közösségi tér teljesen megújította a Szigony utca környéként. A parkot úgy alakították ki, hogy méltó folytatása legyen a többszörösen díjnyertes, nemzetközileg is elismert Corvin Sétánynak, ahol az elmúlt években megjelent Gömböc, Dual és Triptichon szobrokat a Futureal előrelátóan úgy helyezte el a sétálóutcában, hogy szinte észrevétlenül tovább vezessék az arra járókat a Psota Irén emlékpark irányába.

 

Futureal