A világ vezető ingatlan-tanácsadója budapesti irodája lett az első ügynökség Magyarországon, ami egy év alatt több mint 100 000 m2 irodaterület adott bérbe.

2018-ban a befektetők 1,7 milliárd eurót költöttek el a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon, ami a válság vége óta a 2. legmagasabb forgalmat jelenti (a 2017-es 1,8 milliárd euró után). A magyar ingatlanalapok tovább növelték piaci részesedésüket, a vételi tranzakciók értékének 65 százaléka, az eladásiak 28 százaléka hozzájuk köthető, mindeközben az amerikai és brit tulajdonosok inkább az eladói oldalt erősítették. Növelték az aktivitásukat a dél-afrikai, német, közép-európai és osztrák befektetők is. Az elkövetkező években a korábbinál kisebb értékű, de több befektetési tranzakció jellemzi majd a magyar piacot: vevőben nincs hiány, de az elérhető nagy értékű ingatlanok gyakorlatilag elfogytak Budapesten.

A magyar gazdaság kiugró tavalyi teljesítménye a vállalatok új irodába költözésében is tetten érhető: közel 535 ezer négyzetméterre írtak alá új és megújított bérleti szerződéseket, megközelítve a 2015-ös rekordév teljesítményét (538 000 m2). A nettó bérbeadás (amely nem foglalja magában a bérleti szerződések megújítását) 2018-ban rekordot ért el közel 400 000 négyzetméterrel.  Több mint 40 tranzakció, összesen 103 ezer négyzetméter területen a CBRE tanácsadásával történt. Ez a magas kereslet nem kerülte el a fejlesztők figyelmét: a magyar fővárosban jelenleg 482 000 négyzetméternyi irodaterület áll építés alatt, amelynek közel 50%-át már lekötötték.

Az erős kereslet eredményeképpen az átlag üresedési ráta minden idők legalacsonyabb értékére, 7,3%-ra esett Budapesten, ráadásul 2019-ben várhatóan még tovább csökken. Az irodák iránti jelentős igény, a növekvő anyag- és munkaerőköltségek az árakra is jelenetős hatással voltak: a belvárosi irodák értéke négyzetméterenként meghaladja már az egymillió forintot, nem sokkal lemaradva az újépítésű lakások árától.

A reálbérek és a lakossági fogyasztás jelentős bővülése a kiskereskedelmi piac dinamikus fejlődését is eredményezte: 2018-ban 15 új nemzetközi kiskereskedelemi vállalat lépett be a magyar piacra, a jelentősebb bevásárlóközpontokban gyakorlatilag elfogyott az üres terület, miközben a bérleti díjak a belvárosban 140 euró/hó-ra nőttek négyzetméterenként.

 

CBRE