Milyen kihívásoknak kell megfelelni a 21. század munkavállalóival szemben, az egyterű irodai munkavállalótól a távmunkás nomádig: csendszobák, piazzák és nedves sarkok kialakításánál? A kérdésre a választ Bakos Kristóf építész, a Rescon Kft. ügyvezetője, valamint Feuertag Ottó, a szervező cég alapító tulajdonosa válaszolta meg október 2. szerda reggel, az Europa Design bemutatótermében, a Design Workshop Reggelik előadásán.

Friss croissant és forró kávé mellett értesültek gyakorló lakberendezők, építészek, belsőépítészek, valamint frissen végzett, és tanulmányaikat folytató építész-, belsőépítész-, környezettervező hallgatók az Y és Z generáció igényeinek megfelelő irodakialakításról: csendszobák, piazzák és nedves sarkok esetén. Az előadás szünetében kipróbálhatták a résztvevők a 100 éves német sikercég, a WILKHAHN Timetable asztal működését.


A MÚLT PROBLÉMÁI

A régi, klasszikus, egyterű open plan irodák nagyon zajosak voltak, ahol a munkavégzés jellemzően egyénileg specializálódott. A térben sokat telefonáltak, ettől zajos volt az iroda egésze – hiszen nem hoztak létre olyan „menekülési zónákat”, ahol a dolgozó el tudta volna zárni magát a külvilágtól.


A MAI DOLGOZÓ - AZ Y GENERÁCIÓ IGÉNYEI

Nagy, összefüggő tér, paravánok nélkül – szabad átlátással. Minél kevesebb papírral dokumentáljanak, a tiszta és áttekinthető tér érdekében.


AZ Y GENERÁCIÓ IGÉNYEI

A régebben jellemző, mátrix szerű, geometrikus, kötött alaprajzi elrendezés ma amorf jelleget is ölthet – a fiatal, Y generáció nyitott az erőteljes színekre, az organikus formákra. A dolgozóknak szükségük van a megfelelő pihenésre, rekreációra, feltöltődésre – nemcsak otthon, hanem az irodában is: melyet az open plan iroda közösségi helyein: a break out zónákban, piazzákban megtehetnek.KOLLABORÁCIÓS TEREK

Fontos a megfelelően kialakított kollaborációs tér, mert az egyterű irodákban ma már elvárás, hogy „néma csöndben” dolgozzanak – így biztosítani kell olyan break out területeket, piazzát, dedikáltabb kisebb tárgyalókat, valamint zárt tárgyalókat – ahol intimitást igénylő beszélgetések, megbeszélések során elvonulhatnak a dolgozók, miközben biztosítják az open plan munkatársak részére a zavartalan munkát. Az említett, kollaborációs terek alkalmasak a belső kommunikáció, az információcsere gyorsítására, zajos terekben is.ÚJ TÍPUSÚ BÚTOROK MEGJELENÉSE A KOMMUNIKÁCIÓS TECHNIKA FEJLŐDÉSÉVEL

Az online média térhódításával, a közösségi háló fejlődésével felgyorsult a mindennapi kommunikáció. Egy irodában, nemcsak online, hanem a munkatársak közti élő információáramlás megkönnyítése a cél, mely az iroda kialakításával, megfelelő asztalok, munkaállomások, benchek elhelyezésével megkönnyíthető. A dolgozók közötti, gyors kommunikáció akár interaktív tárgyalóasztalon is történhet, érintő paneles tárgyalóasztallal. MIN ÜLÜNK? VAGY INKÁBB ÁLLUNK?

Ma már nemcsak székeken ülve dolgozhat a 21. század munkavállalója, hanem akár állva is. A satelit munkahely (nem dedikált munkaállomás) alkalmazásával, a „keringő” munkatárs időnként „leszáll” és megpihen. A 21. század legújabb típusú munkavállalói, a digitális nomádok hű társa lehet a caddy (kicsi, görgős irattároló kocsi), melyet a felhasználó, érkezése után ahhoz az asztalhoz húz, ahol dolgozni szeretne. Mozdítható, touch screent magába integrált „előadóval”, wireless internettel, akár mobil prezentációt is tartható.
 

 

KÖLTSÉGMEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK

A kollaborációs területek használatának nemcsak az információ felgyorsulásában, hanem az üzemeltetési költségek csökkentésében is jelentkezik pozitív hozadéka. Hot desking (amikor egy asztalt több dolgozó használ) alkalmazásával nemcsak bérlői terület, hanem üzemeltetési költségek is megtakaríthatók: home office munkatársakkal is számolva, sokkal kevesebb asztalra van szükség valójában, mint ahány dolgozót számlálni a cégnél – tudtuk meg az Europa Design szervezésében tartott Design Workshop Reggelin.

Folyamatosan frissülő hírek:
www.europadesign.hu
www.facebook.com/europadesign

További információ:
Europa Design Zrt.
[email protected]
Tel: +36 1 274-0001