Délután jönnek a hét legfontosabb adatai: kiderül, hogy hány új munkahely keletkezett az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban, és hogy hogyan alakult az amerikai a munkanélküliségi ráta.

Mivel a Fed az amerikai munkaerőpiaci helyzet javulásától tette függővé a gazdaságélénkítő kötvényvásárlási program jövőjét, ha a várakozásokat nagy mértékben felülmúlják a tényadatok, erősödhetnek a pénznyomda gyors leállításával kapcsolatos várakozások. Ez az amerikai kötvényhozamok emelkedéséhez, a dollár erősödéséhez, és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint gyengüléséhez vezethet. Ha viszont épp az ellenkezője történik, azaz a kilábalás a vártnál lassabban megy végbe Amerikában, akkor ebből a forint is profitálhat.

Tegnap az EKB elnöke, Mario Draghi elnök erős utalásokat tett arra, hogy a jelenlegi fél százalékos szintről is tovább csökkenhet a kamat, ráadásul további monetáris enyhítésre is utalt. A hírekre örömünnep tört ki a piacokon, esni kezdett az euró, beindult a dollár, az EUR/USD jegyzés azóta sem tud 1,29 fölé emelkedni.

A száguldásból a forint is kivette a részét, 293 alatt is jegyezték az eurót, ma reggelre ebből valamennyit visszaadott a magyar deviza.

 

Forrás: Privatbankar.hu