Hogyan járul hozzá az épített környezet a benne élő és dolgozó emberek jó közérzetéhez, sikeres tevékenységéhez? Ennek kitűnő példája az Europa Design új irodaháza és bemutatóterme, amely kapcsolatot teremt az emberek között, megszünteti a határt kint és bent, a természeti és az épített környezet között, közösségi térré alakítva nemcsak a belső, de a külső részeket is.

Az Europa Design méltón lett Nemzeti Bajnok az idén 11. alkalommal meghirdetett European Business Awardson belül a Workplace and People Development kategóriában.

Az EBA az egyik legtekintélyesebb vállalkozói díj, a világ legnagyobb, határokon és üzletágakon átívelő üzleti megmérettetése. Széles körben elismerik, mint Európa legnagyobb és legjelentősebb szektorok közötti üzleti versenyét, működését kulcsfontosságú vállalatvezetők, akadémikusok, politikusok és a média támogatja.  Az EBA-n 12 kategóriában indulhatnak a vállalatok, amelyek bizonyíthatóan megfeleltek a részvétel alapelveinek és feltételeinek: sikeresség, innováció, etikus működés, példamutató teljesítmény. Ez alkalommal 34 európai országból 33 000 vállalat szállt versenybe az elismerésért. A Workplace and People Development kategóriában összesen 2210 magyar cég indult el és a legjobb 90-et jelentették meg a Ones to Watch listában. Közülük került ki magyar nemzeti győztesként az Europa Design, és képviseli Nemzeti Bajnokként Magyarországot a Lengyelországban, Varsóban megrendezésre kerülő díjátadó gálán, 2018. május 22-én és 23-án.  A listába a legszigorúbb kritériumok alapján választották ki a legmagasabb színvonalon működő cégeket. A többi kategóriában magyar nemzeti győztes lett a p2m Consulting, az EPAM Systems, a Grow Group Palanta KFt., a HM EI Zrt., a Julius-Globe Kft., a Könyvmolyképző Kiadó, a K&H Bank, a MAVIR ZRt., a Mozaik Education, a Skoopy, a VPE és a Well Done Kft.

Feuertag Ottó, az Europa Design alapító cégvezetője elmondta, hogy már 24 éve tudatosan vesznek részt a magyar cégek irodai környezetének fejlesztésében és ezáltal a munkahelyi kultúra színvonalának emelésében. A több mint két évtized alatt mintegy ezer referencia tesz tanúbizonyságot arról a tudatos munkáról, amit cégük a munkahelyi ergonómia, a hatékony, egészséges és komfortos munkakörnyezet kialakítása és elterjesztése érdekében végez.

Az Europa Design saját bemutatótermének esetében az igazi kollaborációt segítő, inspiráló és produktív környezet kialakításához az építész-tervező Mauricio Floresnek adott volt a 20. század elején épült, modern és Bauhaus stílusjegyek keveredéséből álló lakóház. Az építészeti koncepció középpontjában egy olyan irodaház létrehozása volt, amely szoros kölcsönhatásban áll a természettel, és amely térkialakításával segíti a munkatársak hatékony együttműködését. Az eredeti épület sem térszervezésében, sem műszaki megoldásaiban nem felelt meg a mai kor elvárásainak, ráadásul egy ősbokros, áttekinthetetlenül bozótos kert közepén volt elrejtve. A cél egy átlátható tér létrehozása volt, amelyben szorosan kapcsolódik egymáshoz a földszinti bemutatóterem az emeleten elhelyezkedő irodákkal. Az volt a cél, hogy egy nagy tér közepén, a kertbe illeszkedjen a ház, megszűnjön a határ a külső és belső környezet között, és a belső terekben érezhető legyen a természet jelenléte. Az Europa Design előző irodájában cellás elrendezés volt, és kevés hely jutott a közösségépítésnek. Ezért az új épület emeleti részén úgy alakítottuk ki az irodákat, hogy azok a belső lépcsőház felé nyitottak és transzparensek legyenek. A különböző funkciót ellátó egységek, a tervezők, a kereskedelem, a marketing egy közös térre nyílnak, egymással szoros kapcsolatban állnak. Az egyes irodákat elválasztó üvegfalak elhelyezése a tengelyekből és a tér nyújtásából adódott. Végeredményként pedig olyan közös téri áthatások jöttek létre, amely segíti a munkatársak közös munkáját és kommunikációját. Az egész irodaépület kialakításában elsőrendű cél volt a humanizmus érvényesítése, a tér által meghatározott eszközökkel a közösségépítés lehetőségének megteremtése, amely nélkül nem lehet sikeres és eredményes munkát végezni.

Feuertag Ottó kiemelte, hogy a többfunkciós térben a közületi design bútorok értékesítésén kívül a legújabb, kollaboráción alapuló, irodakultúrát terjesztő oktatói, ismeretterjesztő, közösségépítői funkciókat is meg tudják oldani tréningek, előadások, workshopok, játékos, akár hétvégi programok formájában. „Olyan, a megszokottból kizökkentő környezetet hoztunk létre, amely nagyon ritka a városban és főleg az irodai és üzleti körökben. Ezzel azt az üzenetet szeretnénk sugározni a felhasználók felé, hogy nem szabad az irodai munkavégzést olyan szigorúan venni, túl komolyan gondolni, hanem törődnünk kell az életminőséggel, a társadalmi felelősséggel, az egyre nyomasztóbb környezetvédelemi, fenntarthatósági kérdésekkel, a körforgásos gazdaság, a jótékonykodás, az egészségvédelem, a sport és a közösségépítés területeivel. 24 éve azon dolgozunk, hogy a munkahelyi ergonómia magas színvonalat képviseljen minden magyarországi munkahelyen. Ennek megfelelően a saját irodaházukban munkatársaink a legmagasabb minőségű ergonómiai ülőbútorokon és motorosan állítható magasságú asztalok mellett dolgoznak. Emellett számtalan, a közösségi életet inspiráló és támogató eszközt és berendezési tárgyat, helyiséget alakítottunk ki, ugyanakkor gondoskodtunk a privát szféra által igényelt pihenési és kommunikációs igényekről, csendszobák és elvonuló sarkok kiépítésével. Négy kültéri, részben fűtött terasz a szabadtéri kollaboráció helyszíneként szolgál. A sportból érkező futó, kerékpározó munkatársakat tágas zuhany és zárt kerékpártároló várja, magasnyomású mosóberendezéssel ellátva. Az irodai tér étkezője multimédiás kiegészítőivel karaoke és egyedi zenelejátszási lehetőséggel az élmény dús kommunikáció, kollaboráció, kikapcsolódás és étkezés lehetőségeit teremti meg. A munkatársak jólétéről a bérbeadó napi friss gyümölcskosártöltéssel, szűrt víz ellátással, illetve kétfajta kávé és teavételi lehetőséggel gondoskodik. A szabadon használható elvonuló helyiségek és csendszobák a nagyobb koncentrációt igénylő szerződések megfogalmazásának, vagy az elmélyültebb kreatív gondolkodást kívánó tevékenységek helyszíneként szolgálnak.

Meggyőződésünk, hogy az embereket középpontba helyező, ergonómiai és komfort fokozatukban kiemelkedő bútorok segítik a hatékony, produktív munkavégzést. A kreatív közösségi és kollaborációs terek pedig hozzájárulnak az emberek közötti kapcsolatok kialakításához, együttműködéséhez. Célunk, hogy minél több magyar munkahely legyen a 21. század emberközpontú, a változásokat gyorsan és rugalmasan követő, a kollaborációt előtérbe helyező normáinak megfelelően kialakítva. Sok még a teendőnk, de piaci sikereink minket igazolnak. Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy most az egyik legnagyobb európai díjjal is elismerték erőfeszítéseinket.”
A képre kattintva galéria nyílik
http://europadesign.hu

 

Europa Design