Az élénkülő érdeklődésnek köszönhetően az idei első fél évben, 2012 hasonló időszakát 12 százalékkal túlszárnyalva, 225 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát világszerte kereskedelmi ingatlanok, a teljes 2013-as év így akár 10 százalékot meghaladó bővülést is hozhat.

 

Világszerte folytatódó fellendülés jellemzi az ingatlanbefektetési piacokat, amelyek 2008. harmadik negyedéve óta nem látott csúcsot ostromolnak: 2013 első felében globálisan összesen 225 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a különböző ingatlantípusok, 12 százalékkal felülmúlva a tavalyi év hasonló időszakát – áll az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó nemzetközi körképében. A bővülés egyre erőteljesebb: az első negyedév adatai még „csupán” 8 százalék növekedést mutattak 2012 első negyedéhez képest.

 

„Az idei adatok azt mutatják, hogy a befektetők visszataláltak a pénzpiacon elérhetőnél kedvezőbb hozamokkal kecsegtető ingatlanpiachoz” – mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Az elmúlt években alacsonyabb aktivitású piacra láthatóan visszatért a bizalom; a legnagyobb bővülés Nyugat-Európában – azon belül is Németországban –, Japánban, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható. „A legnagyobb változást abban látjuk, hogy a befektetők a nagyon alacsony, nullához közelítő hozammal bíró kockázatmentes befektetési formák mellett egyre szívesebben nyúlnak a némi többletkockázattal bíró, ám jóval magasabb növekedési potenciállal rendelkező ingatlanpiaci eszközökhöz is” – teszi hozzá a szakember.

 

Észak- és Dél-Amerika ingatlanbefektetési piacának továbbra is az Egyesült Államok a motorja, amely 8 százalékos bővülést produkált az idei első fél évben. A csendes-óceáni ingatlanpiacot a japán befektetések kimagasló, mintegy 50 százalékos fejlődése segítette, de Ausztrália és Szingapúr is gyors fejlődést mutatott az első hat hónapban. Európa három legnagyobb piaca – Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország – adta a kontinens aktivitásának kétharmadát, de közülük is kiemelkedő volt a német ingatlanpiacon kimutatható 41 százalékos emelkedés. A kelet-közép-európai régió teljesítménye a 2010. első félévi szintnek felel meg. Ezekben az országokban egyébként a nemzetközi vásárlók helyett inkább a helyi befektetők jelenléte a mérvadó.

 

„A nyugat-európai nagyvárosok irodapiacain, mint például Londonban, Párizsban vagy Münchenben, továbbra is rendkívül nagy az aktivitás, míg Ázsiát tekintve Japán produkál kiemelkedő eredményeket. Erősödő befektetői érdeklődés tapasztalható olyan, az utóbbi időkben kevésbé válságálló és ezért mellőzött piacok iránt is, mint például Spanyolország, Portugália vagy Olaszország, ami bizakodásra adhat okot. A prémium kategóriában és legjobb elhelyezkedéssel bíró ingatlanok iránt a legnagyobb az érdeklődés, rekord árakon kelnek el egyes kiemelkedő ingatlanok a nagy európai fővárosokban – mondja Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlan-tanácsadó ügyvezető igazgatója. A leginkább kedvelt szektor továbbra is az irodaházaké, ott könnyebben meghatározható a vevők igénye, kevesebb szakértelmet igényel az ingatlan elemzése, kezelése. Érdekes tendencia, hogy egyre keresettebbek a jó minőségű hotelek is, főként a közel-keleti vásárlók körében.

 

 „A kedvező hangulatnak, az ingatlanpiaci eszközök növekvő népszerűségének köszönhetően az év egészére nézve markáns bővülésre számítunk, a becslések szerint az 500 milliárd dollárt is elérheti a befektetések értéke globálisan, ami nagyjából 10 százalékos növekedésnek felelne meg” – összegzi a kilátásokat Tóth Balázs. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója hozzáteszi: Magyarországon is léteznek olyan befektetési termékek, amelyek elérést biztosítanak a kedvező jövőképpel bíró globális ingatlanbefektetési piachoz, aminek köszönhetően a bővülésből a hazai befektetők is profitálhatnak, meglovagolva a kedvező tendenciákat.

 

JLL