A szervezetek most grafikai pályázatot írtak ki egységes piktogramm/logóra, amely segítségével könnyen felismerhetővé válnak ezen épületek a rászorulók számára.


Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége 2013 novemberében az Országos Mentőszolgálat támogatásával elhatározta, hogy minden „A” kategóriás irodaházban, bevásárlóközpontban elhelyeznek egy automata életmentő készüléket, azaz defibrillátort.

„Évente 25 ezer ember kap szívinfarktust, ebből körülbelül 7 ezer halálos kimenetelű. Az ő túlélésük attól is függ, elérhető-e a közelükben defibrillátor. Ezen az arányon szeretett volna javítani a mozgalmat kezdeményező IFK a maga eszközeivel” – mondja Takács Ernő, az IFK elnöke a programról.
A tavalyi felhívásnak köszönthetően jelentősen javult e készülékek elérhetősége; napjainkban összesen 37 defibrillátor érhető el; ebből 19 az irodaházakban, 15 a bevásárlóközpontokban és 3 darab logisztikai parkban.”

A szervezetek 2014-ben azt a célt tűzték ki, hogy egységes jelzést biztosítsanak azon irodaházak, bevásárlóközpontok, logisztikai központok, kórházak, tömegközlekedési csomópontok, metró aluljárók bejáratánál, homlokzatán, ahol ezek a készülékek megtalálhatóak. 
Egységes nemzetközi jelzés hiányában idén ősszel pályázatot írnak ki grafikusoknak piktogrammra vagy logóra, amely egyértelműen és könnyen felismerhetőn jelezni tudja a készülékek helyét, sőt, színtévesztők számára is felismerhető lenne.

„A nyertes pályázó társadalmi felelősségvállalásával hozzájárul a lakosság tájékoztatásának javításához.” – emelte ki Takács Ernő.

A pályázatokat szeptember 23-án írják ki és október 22-ig lehet leadni a műveket. Győztest az idei Ingatlanfejlesztés Napján, azaz november 20-án hirdetnek.
A pályázatokat egy szakmai zsűri fogja értékelni. A zsűri összetétele az alábbi szervezetek delegáltjaiból áll: IFK (Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület), MBSZ (Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége), MNSZA (Magyar Nemzeti Szívalapítvány), OMSZ (Országos Mentőszolgálat).

 

Zempléni