-    Néhány hónappal ezelőtt az IMMOFINANZ eladta a teljes logisztikai portfólióját, amely egy fontos lépés volt a vállalati portfólió szerkezetének további egyszerűsítésére és optimalizálására. Ezt annak érdekében tették, hogy még erőteljesebben koncentrálhassanak a kereskedelmi és irodai szektorokra.  Érezhető-e ennek bármi hatása?

Ambiciózus terveink vannak a magyarországi piacon, a jelenleg kezelt vagyon több mint 460 millió euró. Azt tapasztaljuk, hogy a befektetők aktívan keresik az új és a meglévő befektetési lehetőségeket, az irodapiacon a kereslet egyértelműen növekszik. Számaink is azt mutatják, hogy a meglévő bérlőink nagy arányban hosszabbítják meg a bérleti szerződéseiket, amely egyértelműen magas ügyfél-elégedettséget jelent, valamint további sikereket az új üzleti kapcsolatok építésében. Ez a pozitív visszacsatolás is megerősít bennünket abban, hogy jó stratégia a meglévő irodai és kereskedelmi szakértelembe fektetni.
Olyan többletszolgáltatásokat kínálunk, melyek plusz értéket jelentenek bérlőinknek. Mindezt úgy, hogy az irodai létesítményeink minőségét folyamatos befektetésekkel fejlesztjük. Ez nem csupán az új bérlők megszerzéséhez alapvető fontosságú, hanem a meglévők megtartása miatt is.

-    Hogy látja, milyen típusú befektetőket vonz ma Magyarország?

Véleményem szerint, nem csupán a spekulatív és rövid távú megtérülést kereső befektetőket, hanem azok is jelen vannak – ilyen az IMMOFINANZ – akik alkalmasnak látják Magyarországot a hosszú távú befektetésre is.

-    És mik a bérlők elvárásai?

Röviden válaszolva: a bérlők energia és költséghatékony megoldásokat, megbízható üzleti partnert és nem utolsó sorban rugalmas irodatereket keresnek.

-    Három irodaházuk nemrégiben megkapta a BREEEAM In-Use minősítést: a Szépvölgyi Business Park, a Greenpoint7 és a Central Business Center. Milyen szerepet játszanak a felújítások céljaik elérésében?

A BREEAM-In-Use tanúsítványok megszerzése kulcsfontosságú szerepet játszik versenyképességünk megtartásában. Azt tapasztaljuk, hogy bérlőink számára egyre nagyobb a jelentősége annak, hogy az iroda, amelyben dolgoznak, egy környezettudatos épületben legyen. Mára ez egy fontos tényezővé vált a bérlemény kiválasztásánál a budapesti irodapiacon. Nagy öröm számunkra ez az elismerés, amelyet három irodaépületünk nemrégiben sikeresen megszerzett, hamarosan továbbiakkal folytatjuk ezt a sort. Jelentős korszerűsítési és felújítási munkálatok zajlanak néhány irodaházunkban, amelyek során nagy gondot fordítunk az energiamegtakarítási kritériumnak való megfelelésére.


A fűtés-hűtési rendszert nemrég korszerűsítettük a Central Business Centerben, és folyamatosan újítjuk fel a légtechnikai rendszereket is az irodaházainkban. A műszaki felújításokon túl igyekszünk épületeinket a bérlők számára otthonosabbá tenni, ennek érdekében néhány hónapja fejeződött be a West Gate Business Park és az Árpád Center lobby terének felújítása. A pozitív visszajelzések miatt a közösségi tereket más irodaházainkban is megújítjuk.

-    És végül megkérdezhetem milyenek az első negyedév (2016) bérbeadási tapasztalatai?

Jól alakulnak a számaink, a növekedési ütem továbbra is folytatódik, hiszen ez elmúlt néhány hónapban több sikeres bérbeadási szerződést írtunk alá a hazai ingatlanportfólió közel 18 000 m2 alapterületére. Ez kb. 6 500 m2 új bérleti szerződést, illetve bővülést; valamint közel 11 500 m2 bérleti szerződés meghosszabbítását jelenti.

 

 

Irodakereso.info - Rozsnyai Gábor