Hubert Mühringer, AddVal, ügyvezető:
A 2014-es évünket nagyon sikeresnek könyvelhetjük el, számos nagy projektet valósítottunk meg. Összehasonlítva az AddVal-t több versenytársunkkal, kifejezetten jól teljesítettünk a mögöttünk lévő évben: több konkurensünk teljesen eltűnt a magyar piacról, miközben mi növeltük a forgalmat és a foglalkoztatottak számát. Sikeresen fejlesztettük ki és vezettük be az úgynevezett Help Desk rendszert, amely a műszaki- és üzemeltetés részlegünk munkáját sokkal hatékonyabbá, felhasználóbaráttá és gördülékenyebbé teszi.

A leasing divíziónk számos sikert ért el, több nagy kiadást bonyolítottunk le. Az ingatlan portfóliónkban számottevő, több ezer négyzetméteres befektetést és minőségi felújítást vittünk véghez. Újrapozícionáltuk és felújítottuk a Central Udvar irodaházunkat, mely teljesen új arculatot kapott, így merőben jobb minőséget tudunk kínálni leendő és meglévő bérlőinknek. A teljes lebonyolítást, átalakítást és felújítást a mi cégünk végzi. Logisztikai központunkba egy új nagy nemzetközi vállalat szerződött le, akinek rekord gyorsasággal kellett biztosítani a helyet.

A bérlő abszolút elégedett, amit bizonyít, hogy már idén kibővítette bérelt területét. Tavaly hostel, idén ismét hotel projektekben vettünk részt (Intercontinental), az Elnöki Lakosztály tervezését és lebonyolítását maradéktalanul teljesítettük. Mindemellett a magánszférán túl, idéntől önkormányzatokat is köszönthetünk megrendelőink között. Tervezési részlegünk több nagy beruházás tervezését végzi (pl.: jégcsarnok, uszoda), mely az év újdonságának minősül. Piaci előnyt ad nekünk, hogy több irodaházunkban, illetve a logisztikai parkunkban a kiadást és az üzemeltetést is mi bonyolítjuk le. Ebből fakadóan azonnal tudunk reagálni, és sokkal gyorsabban megoldjuk az esetleges problémákat. Haladéktalanul a bérlőink rendelkezésére állunk, mely nagyfokú biztonságot és megelégedettséget kölcsönöz. Már most vannak megbízásaink a következő évre, így egy rendkívül sikeres, növekvő időszaknak nézünk elébe.

Több minőségi fejlesztésbe szeretnénk belefogni, emellett a tervezési (belső építészeti, műszaki) szolgáltatásainkat fogjuk bővíteni, így professzionálisan, minden egy helyen lesz. Célunk, hogy egyre sikeresebbek legyünk egy összetett piacon felhasználva az eddig megszerzett innovatív know-how-t, felelősségteljesen és kiváló minőségben szolgáljuk ki az ügyfeleink speciális kéréseit is. Az AddVal azt fejezi ki, hogy az ügyfeleink számára minden projektben hozzáadott értéket teremtünk. Ez a küldetésünk.


Székely Gábor, Appeninn Nyrt., vezérigazgató:
A 2014-es évben az irodapiacon végre érezhető volt a pozitív irányú elmozdulás a hosszan elhúzódó holtpontot jelentő állapotból. A bériroda-piaci bérlők hosszabbítási hajlandósága mind volumenében mind időtávot tekintve erőteljesebbé vált, miközben az irodabérleti díjak árazása is elmozdult a mélypontról, a bérbeadók díjemelést is érvényesíteni tudtak. A válságot immáron túlélő kis és középvállalati szektor növekedése is érezhetővé vált, különösen az IT cégek esetében gyakori a meglévő bérlemények további bővítése.


A kereskedelmi bankok finanszírozási hajlandósága is megnövekedett, amely már a tényleges forráskihelyezésben is tetten érhető, így forint és euró alapon egyaránt elérhetővé váltak a piaci igényeknek megfelelő hitelkonstrukciók. Az NHP sokat lendített az irodapiac azon szegmensében ahol a vevők saját használatra, nem bérbeadással hasznosított ingatlant akviráltak. Budapesten belül ennek köszönhetően a legfrekventáltabb bel-budai területekben érezhető kereslet alakult ki az egybérlős, 500-1000 nm-es kisebb irodaházak iránt.


2015-ben arra számítunk, hogy a kkv szektor várva-várt növekedése megerősödik, és ennek hatása várakozásunk szerint elsősorban a jó lokációjú, jó szolgáltatásokat kínáló és jó árazású bérirodák körében generálhat magasabb keresletet, így a B kategória felső szegmense fog elsőként „elfogyni" a piacról. A kihasználtság folyamatos növekedése mellett már most is érezhető egyfajta strukturális hiány a budapesti irodapiacon.


A GDP növekedés jellemzően irodaterület-igényt generál, így az ingatlanok hozam alapú értékének emelkedésére lehet számítani, amely három fő okra vezethető vissza. A kihasználtság tovább növekedhet, a bérleti díjak emelkedése mellett, így a diszkontálható árbevételből származó jövőbeni pénzáram is bővülhet, miközben az elvárt hozam minimum 0,5-1,0 százalékkal csökkenhet mind a keresleti mind a kínálati oldalon. Mindezen momentumok miatt akár az ingatlanok gyorsabb ütemű felértékelődése sem kizárt. Nem szabad elfelejteni, hogy az ingatlanok értékelése jól standardizált, ezért a befektetők könnyebben hozhatnak befektetési döntést. A jó ingatlan projektek, befektetési lehetőségek már most "elfogytak" a hazai piacon, s a jelenlegi környezetben az ingatlan szinte az egyetlen stabil, értékálló befektetett eszköznek mondható.”


Gulyás Ede, CA Immo Real Estate Management Hungary, Managing Director:
A 2014-es év az egyik legaktívabb időszak volt a CA Immo-nál töltött pályafutásom alatt. Több megmérettetés várt ránk mind ingatlan, mind pedig tulajdonrész értékesítéssel kapcsolatban, melyek során eszközeink és mi magunk is alapos átvilágításon estünk át. A folyó ingatlanértékesítésekkel jó úton haladunk, és remélem, hogy az év végére - a profiltisztítás szellemében-, sikereket fogunk elkönyvelni Magyarországon is! Legnagyobb tulajdonosunk részvénycsomagjának értékesítése pedig már egy sikerrel lezárult tranzakció, mely megerősítés számunkra működésünket illetően, ugyanakkor az új befektetőnk részéről a cégcsoportunkba fektetett bizalom megnyilvánulása.

Emellett számos fontos bérleti szerződés hosszabbításon vagyunk túl sikerrel, ezáltal biztosítva ingatlanaink további átlagon felüli bérbe adottságát és jövedelemtermelését.
A 2015-ös évre vonatkozó várakozásom az aktivitás növekedése mind a bérleti, mind a befektetői  piacon. Esetleges befektetőként mi magunk is nyitott szemmel járunk, mert Budapestet egy jó lehetőségeket kínáló piacnak gondoljuk. Remélem, hogy az intézményes befektetők is visszatérnek, és láthatunk ténylegesen megvalósuló banki finanszírozást is, hiszen ezek a feltételek szükségesek a további fellendüléshez!


Széll Csaba, ügyvezető igazgató, CE LAND:
A 2014-es év második negyedévétől érezhető pozitív „éledezés” bizonyos típusú külföldi és hazai befektetők részéről a befektetési - üzleti célú - ingatlanok iránt. Ennek a keresletnövekedésnek erősen megkérdőjelezhetőek a gazdasági fundamentális alapjai, de kétségtelen a trend megjelenése; hogy mást ne mondjak, közel egy tucatnyi befektetés zárult vagy zárul a budapesti ingatlanok piacán 2014 folyamán.

Nagy örömünkre, ebből novemberig kettőt a CE LAND csapata hozott tető alá.
Az irodaház bérlők tekintetében továbbra is „óvatos optimizmusról" beszélhetünk, de ebből leginkább az „óvatosságot" emelném ki. Ugyanez mondható el a finanszírozási készségről, legyen az banki-hitel vagy akár privát-tőke forrás. Mindezek következtében sajnos továbbra sem indulnak be az új fejlesztések, és megoldatlan marad az egyre növekvő számú, többé-kevésbé elavult ingatlanok sorsa, újbóli hasznosítása.

Az árak mindemellett stagnálnak, talán egyedüli kivétel a prémium lakó-ingatlanok piaca, de ez is inkább csak időszakos jelenség, nem nevezném ezt sem fenntartható trendnek.


A 2015-ös évtől ennek megfelelően azt várom, hogy tovább éleződik az ingatlan-piaci helyzet. Konkrétan egyre hangsúlyosabb és fontosabb lesz a vagyonkezelő, ingatlanhasznosító cégek szerepe, munkájuk hozzáadott értéke, így ezek alapján cégünk a CE LAND optimistán tekint a jövő év elé. Magabiztosak vagyunk az ügyfeleink által ránk bízott ingatlanok hasznosítása és értékesítése ügyében.


Lovro Adrienn, CPIPG, ügyvezető igazgató:
Milyen volt az idei év? Jobb, mint a 2013, és remélem rosszabb, mint a 2015. Az optimizmusra a piac 2014-es irányai adnak okot, bár egy ingatlanfejlesztő nem is lehet más, csak optimista. Harcos optimizmussal készül a legrosszabbra is.  


Miklós Gábor, First Facility Kft., cégvezető:
A first facility Kft. három, az osztrák UNIQA Real Estate AG. tulajdonában lévő irodaházat kezel (UNIQA Plaza Irodaház, UNIQA First Site Irodaház és az UNIQA Irodaház). 


 A 2014-es esztendőt sikeresnek tekinthetjük, a fent megnevezett UNIQA Plaza Irodaház és UNIQA First Site Irodaház „A” kategóriás irodaházakban az év során több sikeres bérleti szerződést kötöttünk, ezáltal növelve a fenti irodaházak kiadott területeinek számát.


A 2015. évtől hasonló tendenciát várunk, több bérlőjelölttel is folytatunk már egyeztetéseket. Bízunk benne, hogy a jelenlegi piaci aktivitás megmarad, szeretnénk a jelenlegi színvonal megtartása mellett tovább növelni a kiadott területeink arányát, a jelenlegi bérlőink megtartása mellett. A bérlői komfortérzet növelése érdekében különböző, kisebb-nagyobb fejlesztést tervezünk, ezáltal is növelve ingatlanaink versenyképességét a piacon, és így vonzóbbá téve épületeinket az érdeklődők és leendő bérlőink számára.


Kerekes István, MRICS, Horizon Development, Leasing Director:
A Horizon Development kiemelkedő évet zár 2014-ben. Februárban nagy szakmai sikert aratva átadtuk, majd július végén értékesítettük az utóbbi évek egyik legizgalmasabb ingatlanfejlesztési projektjét, az Eiffel Palace irodaházat. Köszönhetően néhány újabb irodabérleti megállapodásnak, év végére közel 90%-os kihasználtsággal fog működni a ház. Emellett több mint 5.500 m2 irodaterület kiadásával sikerült jelentősen javítanunk a GLL Real Estate Partners budapesti portfóliójának kihasználtságát.

A RiverLoft irodaház feltöltöttségét például a januári 25%-ról több mint 70%-ra növeltük új bérlőkkel, amihez nagy segítséget kaptunk szinte az összes ügynökségtől. Úgy érzem, minden szempontból sikeresnek mondhatjuk az idei évet.
Bízunk abban, hogy jövőre is fenn tudjuk tartani ezt a trendet. Természetesen új projekt indításában is gondolkodunk, de még nem döntöttük el, hogy melyik lesz az.

Alapvetően bizakodóan nézünk 2015 elé, mind az irodabérleti, mind a befektetői piac szempontjából. Reménykedünk abban is, hogy ez a pozitív hangulat segít abban, hogy Budapest ismét bekerüljön abba a körbe, ahol érdemes befektetni és irodát bérelni a közép-kelet európai régióban.


Tóth Balázs, OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő, vezérigazgató:
Igen jó évet tudunk a hátunk mögött: az OTP Ingatlanbefektetési Alapba a tavalyinál két és félszer több tőke áramlott be az idén, a kezelt vagyon pedig gyakorlatilag megduplázódott a 2013-as év eleje óta. Ennek oka, hogy az ingatlanalapok nagyon kedvelt befektetési formává váltak Magyarországon, ami a pénzpiacinál jóval magasabb hozamaiknak és az ingatlan szektor élénkülésének köszönhető. Mindeközben az ingatlan-portfóliónk teljesítményével is elégedettek lehetünk, hiszen az utóbbi időben folyamatosan nőtt az Ingatlanalap ingatlanjainak kihasználtsága, a bérlői telítettség és ez által a bérleti díj bevétele. Mindez versenyképes, stabilan növekvő hozamot biztosít az Ingatlanalap befektetői számára. 

A most tapasztalt lendületjövőre, sőt, a következő évekre is kitarthat, hiszen az ingatlanalapok versenyelőnye még egy esetleges kamatemelés után is megmaradhat. A kereskedelmi ingatlanpiacon pedig a pozitív folyamatok erősödésére számítunk, ami kedvező hatással lehet az ingatlan-portfóliónk hozamtermelő képességére is. Összességében tehát igen bizakodóan nézünk 2015 elé.

Baráth Barbara, S IMMO Hungary, Portfolio Management – letting:
Rendkívül eredményes évet zárunk, köszönhetően az elmúlt évek kitartó munkájának, amellyel a portfóliónkban levő épületeket esztétikailag és gépészetileg is folyamatosan megújítjuk, így a budapesti ingatlanpiac élénkülését már felkészülten vártuk. 2014-ben összesen 16.000 m2-nyi terület bérbeadását sikerült az S IMMO csapatának lebonyolítania melyből több mint 9.000 m2-re új bérlők költöztek. Úgy érezzük, jó úton járunk és ezen az úton igyekszünk továbbhaladni 2015-ben is.


Török Árpád, TriGranit Development Corporation, CEO:
Értékesítési és bérbeadási szempontból is sikeres és eredményes volt 2014 a TriGranit számára. A bruttó 360.000 m2 összterületű Millenium Városközpontban idén szeptemberben talált új vevőre a Millenium Gate épületegyüttese, és emellett az év során több telket is sikerült értékesítenünk Magyarországon.

Így itthon mintegy 9 milliárd forint értékben értékesítettünk nem stratégiai projekteket. Lengyelországban pedig márciusban adtuk el az 58 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező, díjnyertes Poznan City Centert. Emellett a bérbeadás területén is szép számokat hoztunk - Magyarországon összesen mintegy 9500 nm-t adtunk bérbe, Pozsonyban 4200 nm-t, Krakkóban pedig több, mint 14 ezer nm-t. Lengyelország valódi sikertörténet, hiszen a már üzemelő Bonarka for Business (B4B) eddig elkészült iroda épületei 100%-os bérbeadással üzemelnek, és 2014-ben megkezdtük a 6-ik, az „F” épület kivitelezését.

A még fejlesztés alatt álló épületek befejezésével Krakkó új városközpontja jön létre. Az utóbbi évek stagnálását követően úgy látjuk, hogy egyre élénkebb a piac mind bérlői, mind befektetői oldalon.


Schőmer Norbert, WING Zrt., irodaportfolióért felelős vezérigazgató-helyettes:
Az elmúlt években sikerült a piacnak megerősödni, és újra felfelé ívelő pályán elindulni. Ennek következményeként 2014-ben mi is ezt az iroda piaci erősödést tapasztaltuk a WING meglévő irodaportfoliójában, csakúgy, mint a fejlesztéseink területén. Az élénkülésnek is köszönhetően 70%-os elő-bérlet alapján idén sikerült elindítanunk a több mint 12.000 m2-es V17 irodaház fejlesztését-építését, illetve 2014 végére valamennyi központi fekvésű „A” kategóriás irodaházunk 100%-os, vagy ahhoz közeli kihasználtsággal működik és a lejáró szerződések utáni hosszabbítások, illetve újra bérbeadások is most már értékarányos bérleti díjon, ésszerű kedvezményekkel történhetnek.

Az alacsonyabb kategóriás irodaházainknál is pozitív változásokat tapasztalunk, mind bérbeadás-kihasználtság, mind pedig az új bérlői érdeklődések területén. Persze ezt a kedvező trendet nekünk is ki kellett várnunk, az elmúlt években az új kínálat főként elő-bérlet alapján épített BTS projektre korlátozódott, amely az irodaállomány általános amortizációs szintjét sem fedezte. A keresleti oldal ugyanakkor mára már egyértelműen erősödött és több külföldi új bérlő is budapesti irodába költözött. Nem elhanyagolható az sem, hogy idén az állam a korábbiaknál erőteljesebben jelent meg az irodapiacon.

A javuló piaci mutatók ellenére a spekulatív irodafejlesztések továbbra sem indultak meg nagy számban és egy-két kivételtől eltekintve nagy befektetési tranzakció sem történt még. Mi, a WING-nél azt várjuk, hogy 2015-ben legalább egy új BTS iroda fejlesztést tudunk indítani, illetve talán el tudjuk kezdeni az irodaportfoliónk új zászlóshajójának szánt BudaPalota fejlesztését.  

 

Irodakereso.info