Az e-könyvet bérlőknek és bérbeadóknak egyaránt ajánlja – hangsúlyozza a szerző, dr. Erdélyi László, akinek 2006-os kiadású könyve, még hagyományos, papíralapú formában vált ismertté az ingatlanszakmában. Több évtizedes gyakorlattal a háta mögött pontosan tudja, hogy milyen félreértések, durvább esetben perek születhetnek egy rosszul kiszámított területből vagy akár egy-egy nem azonos módon értelmezett fogalomból is. Egy ötezer négyzetméterre szóló irodabérleti-szerződésnél például 3%-nyi – azaz az elfogadható tolerancia körüli - különbség akár 1500 €/hó eltérést is jelenthet a bérleti díjban.

Dr. Erdélyi egy rövid történeti áttekintés után a „szeszélyes” négyzetméterekkel majd a terminológia útvesztőivel, az irodaépületek területadataival és a bérirodák területigényével is foglalkozik. A szakkönyv lényegi fejezetében, a „Bérterület-számítási ajánlás”-ban javaslatot tesz a bérérték fogalmának bevezetésére. (A bérértékmutató az egyes helyiségek, terek, funkcióját, elhelyezkedését, használhatóságát figyelembe vevő, a bérbeadó által meghatározott, százalékban kifejezett érték. Részletek a könyvben.)

Azoknak, akik el akarnak mélyülni a bérterület-elemzés vagy a bérterület-számítás részleteiben, a szerző a szöveges magyarázat mellett kidolgozott számpéldákkal és szemléletes táblázatokkal is segít. A közérthetően, szabatosan fogalmazott szakkönyv legfontosabb része az irodaépületek bérterület-számítására vonatkozó ajánlás, amely kifejezetten bérirodákra vonatkozik, bár egyes elemei a gyakorlatban, szélesebb körben is felhasználhatók.

Az e-könyv formában átdolgozott második kiadás kihasználja az elektronikus könyvszerkesztés adta kreatív és interaktív lehetőségeket, ezért formailag szükségszerűen lényegesen különbözik a nyomtatott változattól.

A mostani e-könyv azonban nem csupán egy táblagépen vagy laptopon görgethető fájl; a könyv okosan, a tartalom megértését és hasznosíthatóságát támogatva, alkalmaz felugró szövegbuborékokat (pop-up text), hosszabb táblázatot tartalmazó jól áttekinthető, görgethető oldalsávot (scrolling sidebar) vagy például a szövegbe beágyazott YouTube videót is.

Az útmutató egyszerűen kezelhető és felhasználóbarát. Szómagyarázatot tartalmazó fogalomtára könnyíti az olvasó eligazodását hagyományos, és az elektronikus könyv adta lehetőséget kihasználva, interaktív formában is.

Az első benyomások alapján jó esély van rá, hogy az e-könyv ajánlásai, definíciói közelebb hozzák egymáshoz, netán egységesíthetik a bérbeadók és bérlők bérterület-elemzési és bérterület-számítási módszereit, sőt talán szemléletét, gondolkodását is, hozzájárulva ezzel az iroda-bérbeadásban érdekelt felek szorosabb és hatékonyabb együttműködéséhez.

Dr. Erdélyi László Irodaépületek bérterület-számítása című e-könyve egy irodaterület-kihasználási statisztikai adatokon alapuló - főként a potenciális bérlők számára hasznos - bérterületigény számítási módszert is ismertet.

A számítási módszer alapján készült „Bérleti díj kalkulátor” az irodakereso.info portálon az alábbi helyen érhető el: Kalkulátor


A e-könyv innen tölthető le: IBSZ e-könyv   

 

Irodakereso.info