A népszerű befektetési termék értékesítését azt követően kellett átmenetileg felfüggeszteni, hogy augusztus 16-án a sorozat elérte a Magyar Nemzeti Bank által megállapított forgalmazási maximumot. A befektetési jegy mérsékelt kockázatával és rövid visszaváltási idejével közkedveltnek bizonyult a befektetők körében, az elmúlt években nyújtott kimagasló teljesítményének köszönhetően pedig továbbra is nagy keresletnek örvend, miközben egyre nagyobb az érdeklődés az MPTIA T+130 munkanapos visszaváltású „I” sorozata iránt is.  

Újraindul a népszerű befektetési termék értékesítése

A Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap (MPTIA) „A” sorozata elindítása óta nagy népszerűségnek örvend a befektetők körében, kedvező feltételeivel az Alapkezelő egyik sikertermékévé vált. A termékbe vetett bizalomnak köszönhetően olyannyira megnőtt annak forgalma, hogy a Magyar Nemzeti Bank 5/2019. (IV.1.) számú ajánlása nyomán értékesítését idén augusztusban átmenetileg fel kellett függeszteni. Ennek oka, hogy az MNB a három évvel ezelőtti ajánlásában forgalmazási limitet határozott meg minden nyilvános, nyílt végű ingatlanalapra vonatkozóan, amelyben maximalizálta a piacon elérhető azonnali visszaváltású ingatlanalapok volumenét.

Az ingatlanalapok forgalomba hozatalának és visszaváltásának szabályozása egy nemzetközi színtéren is bevett gyakorlat. Az MNB által minden érintett magyarországi ágazati szereplőre, alapkezelő társaságra egységesen vonatkozó piacfelügyeleti intézkedés lényege, hogy az azonnali visszaváltású, meghatározó ingatlan kitettséggel rendelkező befektetési termékek esetén védje a befektetőket, és támogassa az alapok stabilitását.

Az alap „A” sorozatának forgalmazását most az elegendő mennyiségű befektetési jegy ismételt rendelkezésre állásának köszönhetően szeptember 20-án újraindították, így a befektetők újból vásárolhatnak a mérsékelt kockázatú, rövid visszaváltási idővel rendelkező termékből.

Az MPTIA, Magyarország harmadik legnagyobb ingatlanbefektetési alapja 300 milliárd forintot meghaladó nettó eszközértékkel, az „A” sorozat népszerűsége pedig annak köszönhető, hogy az ingatlanalapok az elmúlt években stabilan magas hozamot biztosítottak, akkor is, amikor egyéb befektetési formák hozama nagyon alacsony szintre esett vissza. Emellett tovább növelhette a keresletet a befektetési termékekre vonatkozó szociális hozzájárulási adó 2023. július 1-jei bevezetése is, amely alól az ingatlanalapok kivételt képeznek, vélhetően megnövelve ezzel az eszköztípus iránti befektetői érdeklődést.

A fokozott befektetői érdeklődésnek köszönhetően a későbbiekben többször is megismétlődhet a sorozat átmeneti szüneteltetése, de ez minden esetben csupán annak megvételét érinti, a visszaváltása a továbbiakban is zavartalan. A termék természetes életciklusának köszönhetően az alap forgalmazói időről időre ismét el fogják indítani az A sorozat értékesítését.

Az értékesítés felfüggesztéséről és újraindításáról a továbbiakban a Diófa Alapkezelő weboldalán (https://www.diofaalapkezelo.hu/), valamint a termék forgalmazóinál, az MBH Befektetési Bank Zrt.-nél, az MBH Bank Nyrt.-nél és az Equilor Befektetési Zrt.-nél tájékozódhatnak.

Megéri alternatív befektetési megoldásokban is gondolkodni

Az átmeneti szüneteltetés nem érintette az MPTIA „I” sorozatának befektetési jegyeit, melyek megvásárlásával a befektetők ugyanabból a portfólióból részesülhetnek, mint az „A” esetében, a két sorozat között csupán a visszaváltás időtartamában van különbség – mely az „I” sorozat esetében hosszabb, T+130 munkanapos. Ugyanakkor az „I” sorozat befektetési jegyeinek visszaváltási időtartamának köszönhetően a termék alacsonyabb díjterheléssel jár, ezért a befektetők számára az „A” sorozatnál is nagyobb hozamot biztosít, kedvező alternatívát kínálva azoknak a megtakarítóknak, akik hosszabb visszaváltású befektetési termékekben is szívesen tartják a pénzüket.

 

DIÓFA Alapkezelő