A hirtelen megugró aktivitás az ingatlanpiacon két szempontból is jelzésértékű: a jó befektetési termékek elérhetősége limitált, és a kivárási időszaknak vége.

Az egy országra irányuló befektetések aránya továbbra is növekvő tendenciát mutat, egy év alatt 55%-ról 62%-ra emelkedett. A legnagyobb volument az Amerikai Egyesült Államok teszik ki 40%-os részesedéssel, amit a brit, japán és kínai piacokra érkező tőkeáramlás követ országosan 8-9%-os aránnyal.

Az DTZ előrejelzései szerint 2014-ben Európa összesen 175 milliárd eurós ingatlanpiaci forgalommal zárhatja az évet, és a lendületet megtartva 2015-ben eléri a 210 milliárd eurót, amely a legmagasabb érték lenne 2006 óta. Mindehhez adott minden feltétel, számos nagyobb portfolió tranzakció van folyamatban, és a tőkeáramlás élénkülése is arra hagy következtetni, hogy visszatért az élet az európai piacokra.

Összesen 11%-os növekedés tapasztalható az Európát célzó tőkebefektetéseket vizsgálva, amely 111 milliárd eurós volument eredményezett 2014 első felében. Ez részben azzal magyarázható, hogy Európa számos kiváló ár-érték arányú piaccal vonzza az ingatlan befektetőket. Ennek az aránynak hazánk csupán egy kis részét teszi ki, azonban a pozitív globális és európai szintű változások Magyarországra is hatással vannak. A befektetői bizalom erősödése már itthon is tapasztalható, a kisebb befektetési állománnyal rendelkező piacunk számos minőségi befektetési lehetőséget kínál a régió iránt érdeklődőknek és a pozitívan indult évet, további tranzakciók lezárása kísérheti.

DTZ