„Minden munkavállalónak alapvető joga, hogy biztonságos és egészséges munkahelyen dolgozzon. Az irodaházakban ezért gondoskodni kell a külső por-szennyezések, a bent termelődő széndioxid-túltermelődés és a különféle irodai gépek – nyomtatók, fénymásolók – okozta káros kibocsátás mérsékléséről is. Minderre a modern, komplex szellőztetőrendszerek kínálnak megoldást” – mondta Mikó András, a Lindab Kft. ügyvezető igazgatója és vezető légtechnikai szakértője.


Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium „a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről” szóló együttes rendelete (3/2002 (II. 8.)), valamint a Munkavédelmi törvény határozza meg az elvárt követelményeket. Eszerint a zárt munkahelyek szellőztetése során figyelembe kell venni a légszennyezettség mértékét, illetve az egy időegység alatt felszabaduló szennyezőanyag tömegét és a helyiség térfogatát. Ezek alapján tervezhető meg a befúvandó légmennyiség optimális szintje.


A felmérések szerint az irodai munkavégzési hatékonyság is mintegy 10 százalékkal javulhat a korszerű gépi irodaszellőztetésnek köszönhetően. A megfelelő frisslevegő-ellátás, illetve a por-szennyezés kiszűrése nélkül ugyanis a gépeléstől a feladatok átlátásáig és elsajátításáig terjedő tevékenységek jóval több időt vesznek igénybe. A helyzetet tovább súlyosbíthatja a helyiségek rossz hőmérséklet-szabályozása is: a kutatások szerint a túl hűvös helyiségekben 4, a túl meleg irodákban pedig 6 százalékkal csökkenhet a munkahatékonyság.


Éppen ezért az automatikus üzemű szellőztetés egyre inkább alapkövetelménnyé válik a hazai irodaház-építéseknél is. Jó példa erre a Futureal csoport beruházásában megvalósult budapesti Corvin Sétány projekt, ahol a Corvin Plaza bevásárlóközpont, az iroda- és lakóházak kialakítása során kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a szempontokra. Az átadás előtt álló Nokia Towerben például az épület befúvóit, vagyis anemosztátjait, illetve a szellőztetésbe beépíthető tűzbiztonsági elemeket, tűz- és füstcsappantyúkat is a Lindab Kft. szolgáltatja. Emellett a Corvin Plazában és a Cordia lakóépületekben is Lindab légcsatornák és befúvók látják el a helyiségeket friss levegővel. A Lindab volt a szellőztetőrendszer beszállítója továbbá a budapesti Vision Tower irodaprojektnek, illetve a nagybányai Gold Plaza bevásárlóközpontnak is, melyeket a Futureal fejlesztett.


„A Corvin-negyedben már megvalósult, a közeljövőben elkészülő és hamarosan megkezdődő építési munkálatokban az első perctől együtt dolgozunk a beruházó Futureal céggel, így igyekszünk az egészségügyi, komfort és hatékonysági szempontból is optimális szellőztetési megoldást kidolgozni az ide költöző lakók és az irodai dolgozók számára.” – mondta Mikó András.

 

Goodwill Communications