Ezzel a teljes székház olyan arany fokozatú irodaház Magyarországon, amely a helyszínválasztástól a teljes kivitelezésen át a berendezésig az előírt környezettudatossági és fenntarthatósági kritériumok alapján kialakított nemzetközi rendszer szabályainak megfelelően épült. ”Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az új székház avatása óta sorra nyeri el a szakma elismeréseit. Nemrég a K épület elnyerte a LEED minősítést, így a székház K épülete lett az első arany LEED fokozatú irodaház Magyarországon, és Közép-Kelet Európában is csak az ötödik, amely a helyszínválasztástól a berendezésig az előírt nemzetközi rendszer szabályainak megfelelően épült. Ma örömmel számolhatunk be arról, hogy a székház H épülete is megkapta ezt a minősítést, így elmondható, hogy a K&H Csoport minden központi dolgozója a legkörnyezettudatosabb irodaházban dolgozik Magyarországon.

A nemzetközi díj mellé egy rangos hazai elismerést is kaptunk, a K&H Csoport teljes székháza elnyerte az Építőipari Nívódíjat. Ez a díj is bizonyítja, hogy a székház már a tervezés, a kivitelezés fázisában, és most az üzemeltetés során is magas színvonalat képvisel” – emelte ki Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója. A példaértékűen megtervezett és kivitelezett irodaházi együttes a Millennium Városközpont egyik meghatározó eleme lett. Ezt ismerte el a magyar építészszakma, amikor az irodaépületek kategóriában Építőipari Nívódíjat adományozott mindkét (K és H) épületnek. Indoklásukban kiemelik, hogy “…az épület nem csak építészetileg újszerű és innovatív, de gépészeti rendszerei, homlokzati strukturája, árnyékolási rendszere is egyedülálló, és még számos, idehaza még alig alkalmazott forradalmi újításokat is alkalmaz. Az anyagok és szerkezetek kiváló minőségűek, csakúgy mint azok kivitelezése és elhelyezése.”

A K&H Csoport 2008-ban bízta meg a TriGránit cégcsoportot az új székházának fejlesztésére. A campus-jellegű székház a Millennium Városközpont területén, mintegy 76.000 négyzetméteren épült fel, háromszintes mélygarázzsal. Az 54.000 négyzetméteres „K” épületet - melyből 28.000 m2 az irodaterület - a K&H megvásárolta, míg a 22.000 négyzetméteres „H” épületet, amelyből kb. 9.500 négyzetméter az irodaterület, bérbe vette. Mindkét épület tervezője a Finta Építésziroda,fejlesztője a TriGránit Fejlesztési Zrt. A TriGranit 1997-es alapítása óta kiemelt figyelmet fordít a természetes és épített környezet tudatos megőrzésére és továbbfejlesztésére.

Ennek megfelelően valamennyi ingatlanfejlesztésénél arra törekszik, hogy nemcsak a tervezés és a kivitelezés, hanem az építmény működtetése során is meghatározó szerepet kapjon a fenntartható fejlődést biztosító környezettudatos szemlélet. „Úttörő szerepet vállaltunk a magyar ingatlanpiacon azzal, hogy a kivitelezéstől kezdve a nemzetközi rendszer szabványainak megfelelően készült az épület. Az új székház tervezésénél és kivitelezésénél a gazdaságosság mellett fontos szempontunk volt a környezettudatosság és a fenntarthatóság; a gépészeti és elektromos működési alapelvek, illetve berendezések, az akusztikai, ergonómiai és műszaki megoldások, valamint a zöld tetőkertek és teraszok mind a környezetbarát működést biztosítják. 15 éves tapasztalatunk ilyen jelentős hazai és nemzetközi szakmai elismerése arra ösztönöz bennünket, hogy ne csak példát mutassunk, hanem segítsük az ingatlanszakma környezettudatos szemléletének további fejlődését” – nyilatkozta a táblaavató ünnepségen Török Árpád, a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója.

 

Forrás: Trigránit