A készpénz-logisztikai funkció kiszervezése – a globális trendet követve – a hazai hitelintézeti szektorban is mind erősebb tendencia – derül ki a készpénzszállítással és -feldolgozással foglalkozó Brink’s Magyarország friss körképéből. Az iparág harmadik legnagyobb hazai szereplőjének számító társaság úgy látja, különösen az ATM-ek kiszolgálása terén erősödött tovább a professzionális külső szolgáltatók szerepe az elmúlt két évben. Utóbbit jelzi, hogy a hazai készpénzkiadó automatáknak immáron több mint 70 százalékánál külső partner v&eacu te;gzi a bankjegyfeltöltést, illetve a kapcsolódó egyéb üzemeltetési, távfelügyeleti, karbantartási feladatokat.

A készpénz-logisztikai feladatok banki outsourcingjának azonban a költségcsökkentési törekvések mellett az utóbbi két évben a minőségi szolgáltatásokra való törekvés is nagy lökést adott. „A motiváció kettősége érthető: a készpénzzel kapcsolatos feladatok kiszervezése jelentős hatékonyságtöbbletet eredményez, amelynek révén a hitelintézet a magtevékenységével tud foglalkozni, illetve a minőségi kiszolgálás révén hatékonyabban üzemelő berendezések növelik az ügyfelek elégedettségét is” – mondja Kárpáti Balázs, a Brink’s Magyarország vezérigazgatója. A vezető szerint a f olyamat világszerte a nagybanki szektorban pörgött fel először, de ma már a középméretű hitelintézetek számára is reális alternatíva készpénz-logisztikai feladataik kiszervezése.  

A gazdaság vérkeringésének a fenntartására, készpénzzel történő ellátására ma még a nyugati világban is számos modell létezik. A költségtakarékosság és a fókuszált működésből fakadó minőségi szolgáltatás miatt jellemzően a magánszféra, a készpénz-logisztikai szolgáltatók látják el ezt a feladatot. Így van ez a többi között az Egyesült Államokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, és természetesen Magyarországon. „A tapasztalat azt mutatja, hogy a modell hatékony. Csökken az ATM-ekben álló készpénz mennyisége, közel nullára csökken a készpénzhiány miat t haszn& aacute;lhatatlan automaták száma, növekszik a biztonság. Ezek hatására pedig a készpénz is olcsóbbá válik, aminek pozitív össztársadalmi hatásai lehetnek” – mondja a Brink’s Magyarország vezérigazgatója.

Nem véletlen, hangsúlyozza Kárpáti Balázs, hogy az utóbbi időben a feltörekvő piacokon is megnőtt a magánszféra szerepe a készpénz-logisztikai szolgáltatások területén: immáron Oroszországban, illetve Törökországban is professzionális készpénz-logisztikai szolgáltatók oldják meg outsourcingban az említett feladatokat. „Látható tendencia az is, hogy az ellátásbiztonság érdekében a hitelintézetek egyre inkább megosztják ezt a tevékenységet, és több szolgáltatóval állnak kapcsolatban” – teszi hozzá.