Ami a hírből kimaradt, hogy Magyarországon, sőt a világon az első, valóban intelligens, oda-vissza kommunikáló, öndiagnosztizáló, integrált ledvilágítási rendszer már létezik és működik, méghozzá Magyarországon, Hejőkeresztúron. A rendszer magyar fejlesztésű és magyar gyártású, amelyet ráadásul már nagy sikerrel exportálnak Európa több országába – tudta meg az OGH Hírügynökség.
A ledvilágítás fejlesztésében és gyártásában közel húsz éve tevékenykedő Hungaro Lux Light Kft. két egyetemmel közösen fejlesztette 2008-2012 között 650 millió forintos konzorciumi háttérrel a Pearl Light termékcsaládot. Ezt követően szintén jelentős önerővel vezette be a termékcsaládot a piacra. A fejlesztés az elmúlt években nemzetközi megmérettetések, közbeszerzések során is egyértelműen a világ egyik legjobb rendszerének bizonyult.


Az MTI közleménye kapcsán Nagy Zsolt, a Hungaro Lux Light ügyvezetője felhívta a figyelmet, hogy a kutatási-fejlesztés célja valójában okafogyott, hiszen a termék létezik, nem kell újrafejleszteni, legfeljebb tovább... Hozzátette, hogy a GE Hungary fejlesztési céljait alaposabban megnézve kétséges azok megvalósíthatósága, gyakorlati és gazdasági haszna pedig nehezen kimutatható (pl. a mozgásérzékelős közvilágítás).


Tizedannyi áram és egyéb tévhitek

A világítástechnikai szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy bár összességében igaz, hogy a ledes világítás rengeteg előnnyel bír a hagyományos világítással szemben, azonban a fogyasztókat számos szakmainak tűnő, nehezen ellenőrizhető  információ tévesztheti meg. 


Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a ledes világítás tizedannyi áramot fogyaszt, mint a hagyományos. Nagy Zsolt szerint egyetlen fényforrás esetében sem igaz, hogy a led tizedannyit fogyaszt. Bár kétségkívül energiatakarékosabb a led, még a legkevésbé hatékony, wolframszálas izzók esetén is 60W teljesítményt 8-8,5W teljesítménnyel lehet kiváltani, ami inkább hetedannyi fogyasztást jelent, mintsem tizedannyit.


A másik tévhit, hogy a hagyományos izzók élettartama mindössze 1 000 óra, míg a ledes izzók élettartama (típustól függően) 20 ezer óra is lehet. A világítástechnikai szakértő elmondása szerint a hagyományos csoportba tartozó nátrium-kisülő fényforrások, illetve a T5-fénycsövek között szintén nem ritka a 20.000 órás gyári adat (míg az említett élettartam csak néhány ledes fényforrásra vonatkozik, melyek tartalmaznak elektronikát is). Meg kell jegyezni, hogy jellemzően a távol-keleti gyártmányokban azonban olyan műszaki megoldások – vagy helyesebben szólva – kompromisszumok találhatók, melyek teljesen kiszámíthatatlanná teszik a fényforrás élettartamát, így az ígért adat élettartam egyáltalán nem vehető biztosra. A szakember elmondása alapján, egy jó minőségű, átgondolt gyártású ledes világítótest élettartama minimum 50.000 óra. Ilyen élettartam mellett kalkulálható gazdasági haszon a felhasználó és a gyártó számára egyaránt.


Fényt és színt vesz(t)ünk

A Hungaro Lux Light ügyvezetője hozzátette, hogy a ledes világítás fényereje, hőtermelése és a fény színhőmérséklete kapcsán is számos tévinformáció látott napvilágot. A felkapcsoláskor ugyanis a ledes izzók valóban maximális fényáramot bocsátanak ki, de ez, különösen az úgynevezett "retrofit" (hagyományos foglalatba helyezhető) fényforrások esetében 5-10 perccel a felkacsolás után 10-20%-ot csökken. S bár a hagyományos izzókhoz képest a led hőtermelése minimális, hűtés tekintetében viszont hatványozottan kényes, mivel a forró led kevesebb fényt bocsát ki (vagyis a melegedéssel a fényereje csökken). 


Hogy a mesterséges fények közül a ledes technológiájú közelíti meg legjobban a természetes fény színhőmérsékletét, szintén nem igazolható. A fény színhőmérséklete ugyanis évszaktól, napszaktól, időjárástól függően változik, valójában nincs rá etalon. A színhőmérséklet-meghatározások, mint például a „neutral white" (természetes, semleges) fehér) elsősorban az eladást segítő vagy jobb esetben a felhasználást könnyítő kifejezések, melyek a valóságtól jellemzően távol állnak.


Nagy Zsolt elmondása szerint a ledes technológia legnagyobb kihívása a megfelelő színhőmérséklet és a színvisszaadás. Csak a prémium kategória felső szegmense tudja megközelíteni e tekintetben a napfényt, de a technológiából adódóan soha nem fogja elérni azt. Összegzésképpen az OGH Hírügynökség a világítástechnikai szakértő úgy fogalmazott:  „Bár a lednek számos bizonyítható előnye van, nem könnyű a ledes fényforrás, világítás tárgykörben hiteles információhoz jutni, hiszen a gazdasági életben a pénzügyi és a szakmai szempontok nem mindig esnek egybe”.

 

 

OGH