„Legfőbb célunk egy olyan hatékony, szerethetőirodaház építése, amely a környezetre is kiemelt figyelmet fordít. Ennek biztosítása érdekében a meglehetősen szigorú követelményeket támasztó BREEAM „Excellent” fenntarthatósági minősítés megszerzésére törekszünk.” – hangsúlyozta Radnóty Zoltán, a HB Reavis Csoport magyarországi ügyvezetője. A budapesti építkezés 2012 augusztusában kezdődött, és a munkálatok a terveknek megfelelően haladnak – az épület szerkezetének építése már a talajszint fölött folytatódik e hónapban. A tervek szerint a két kapcsolódó épületből álló irodaház 2014 második negyedévében kerül átadásra, amely 8 szintjén összesen 18,460 négyzetméter irodát, földszintjén 1,560 négyzetméter üzlethelyiséget és éttermet kínál a majdani bérlőinek.

A 3 szinten elhelyezkedő mélygarázs 390 autó befogadására lesz alkalmas. „Az elmúlt hónapok során folytatott bérlői tárgyalásokon pozitív visszajelzéseket kaptunk mind a ház műszaki tartalmára, mind az irodaterek hatékonyságára vonatkozóan. A bérlők továbbá visszaigazolták azt is, hogy van igény a környezettudatos, kiváló minőségű, természetes anyagokat felhasználó irodaházakra Budapesten” – mondta el az ügyvezető. Hatékonyság a célkeresztben A HB Reavis Csoport elkötelezett a fenntartható, „zöld” irodák iránt. A Váci Corner Offices építésénél nagy hangsúlyt fektetnek a BREEAM Excellent” minősítéshez szükséges kritériumok betartására Mindezt pedig távolról sem csak presztízs szempontok miatt, hiszen a hagyományos épületekhez képest a fenntartható házak hatékonyabb energia- és nyersanyag-felhasználás miatt alacsonyabbak az üzemeltetési költségek, így ez nemcsak a tulajdonosok érdekeit szolgálja, hanem a bérlőkét is. Hasonlóan fontos szempont a bérlők számára, hogy az irodaterek mennyire hatékonyan hasznosíthatóak. Ebben pedig hatalmas különbségek mutatkoznak a piacon lévő házak között.

Az ügyvezető elmondása szerint nem ritka, hogy az épület hatékony tervezésének köszönhetően 20%-os terület-megtakarítás is elérhető, így a bérlők - azonos bérleti díj megfizetését feltételezve is - jelentős bérleti és az üzemeltetési költségmegtakarítást érhetnek el miközben egy vadonatúj zöld épület előnyeit élvezhetik. Fenntarthatóság Váci Corner módra „Az épület a szigorú fenntarthatósági szabványoknak a zero károsanyag-kibocsátás, az energiatakarékos liftek, az esővíz újra felhasználása, és a kiterjedt épületfelügyeleti rendszer mellett – többek között - elektromosautó-töltőállomás, telekocsi ösztönző program bevezetésével kíván megfelelni. A kerékpárosok számára az elkülönített biciklitároló, öltöző illetve zuhanyzó is rendelkezésre áll majd” – emelte ki Radnóty Zoltán. A fenntarthatóság persze nem áll meg a Váci Corner Offices bejáratánál: a bérlők számára egy 1,700 négyzetméteres pihenő kert kerül kialakításra, amely lehetőséget biztosít kültéri megbeszélések lebonyolítására is. A kertben helyezkedik majd el a kávézó és az irodaház éttermének terasza is.

A mikrokörnyezet változásához nagyban hozzájárul az is, hogy a HB Reavis Csoport több mint 50 fa ültetésével teszi az épület környezetét zöldebbé. Közlekedni pedig muszáj Az új épület kiváló tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen főbejárata közvetlenül a Forgách utcai metrómegálló mellett található. Az épület közvetlen környezetében az 1-es villamos, számos helyi- és helyközi buszjárat megállója is elérhető. A Duna-menti kerékpárút szép környezetben nyújt biztonságos összeköttetést a biciklivel közlekedő bérlők számára. A Váci útról jól látható épület az autóval érkezők számára minden irányból könnyen megközelíthető. A 400 méterre lévő Árpád híd – a belváros érintése nélkül - biztosít gyors megközelítést a Budáról érkezők számára.

 

Forrás: HB Reavis