"Matolcsy György nem tartja indokoltnak az IMF állandó képviseletének további fenntartását Magyarországon, ezért a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon kezdeményezte Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója részére küldött hivatalos levelében az IMF budapesti irodájának bezárását, Magyarország ugyanis várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét" - olvasható az erről kiadott közleményben. Az IMF irodája jóformán szomszédos a jegybankkal, a Szabadság téri Bankcenterben dolgoznak.

Levelében a jegybank elnöke kitért arra, hogy a 2008-ban megindult világgazdasági válság, amelynek jeleit az akkori magyar kormány nem értékelte megfelelően, súlyosan érintette a magyar gazdaságot, és Magyarország kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért.

"A 2010-ben hivatalba lépett új kormány strukturális reformjaival és konszolidációs intézkedéseivel tartósan 3 százalék alá szorította a magyar államháztartás hiányát, csökkentette az államadósságot, valamint előtörlesztéssel az IMF hitel nagy részét már visszafizette" - írja Matolcsy.

"Mindennek köszönhetően 2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása" - zárul a levél.


Matolcsy is kért már segítséget az IMF-től

Budapesten az IMF-nek azért van irodája, mert Magyarország a szervezet rendes tagja, így például az IMF rendre monitorozza Magyarországot, nemcsak a hitelprogram miatt. A levélben nem említi ugyan meg a jegybankelnök, de ettől még tény: gazdasági miniszterként ő maga is az IMF-hez fordult segítségért. A magyar kormány bár számtalanszor leszögezte, hogy nem játssza ki a "török kártyát" (vagyis nem a befektetők megnyugtatása miatt tesz úgy, mintha meg akarna állapodni a szervezettel egy hitelcsomagról), végül eredmény nélkül, másfél év után felfüggesztette a tárgyalásokat az IMF-fel, arra hivatkozva, hogy a Valutaalap nem ad olyan rugalmas hitelkeretet Magyarországnak, amelyről a washingtoni szervezet már a tárgyalások legelején közölte, hogy arról szó sem lehet.

 

Forrás: privatbankar.hu