A BREEAM a nemzetközi gyakorlatban az egyik legszélesebb körben használt környezetvédelmi minősítési módszer, amely az épített környezet minőségi javítását tűzte ki célul. A Váci Corner Offices a napokban 78,34%-os eredménnyel nyerte el a BREEAM „Excellent” Interim minősítését*, amely eredmény az épületet a képzeletbeli „zöld” dobogó tetejére emelte a magyarországi BREEAM minősített épületek között. A minősítési feladatokat az Óbuda Group szakértői látták el.

 

Lipcsei Gábor, a minősítést végző Óbuda Group projekt igazgatójának elmondása szerint a magyar irodapiacon összesen öt olyan folyamatban lévő projekt van, amely rendelkezik a nemzetközileg elismert rendszerek (BREEAM és LEED) egyikének minősítésével vagy előminősítésével. Ezeken kívül Budapesten 12 BREEAM, illetve LEED rendszer szerint tanúsított új építésű vagy felújított épület található, amelyek túlnyomó többsége irodafejlesztés. A minősített irodák és fejlesztés alatt álló projektek a teljes irodaállomány körülbelül tíz százalékát teszik ki.

 

„Az éles irodapiaci versenyben jelentős előnyt élveznek azok a kedvező elhelyezkedésű épületek, amelyek egyszerre hatékonyak és fenntarthatóak. Meggyőződésünk szerint a zöld környezet inspirálóan hat a dolgozókra, mely nagymértékben hozzájárul bérlőink jövőbeni üzleti sikeréhez” – hangsúlyozta Radnóty Zoltán, a beruházást és a kivitelezést is végző HB Reavis Csoport magyarországi ügyvezetője.

 

Fenntarthatóság HB Reavis módra

Az épület a szigorú fenntarthatósági szabályoknak elsősorban a zero karbon-kibocsátás, az energiatakarékos liftek, az esővíz hasznosítás és elektromos autótöltő állomások kialakítása mellett a telekocsi ösztönző program bevezetésével felelt meg. A HB Reavis csapata a kerékpárosokra is külön figyelmet fordít: a parkoló szinten elkülönített biciklitároló, öltöző, illetve zuhanyzó is térítésmentesen rendelkezésre áll majd.

 

A fenntartható gondolkodás az épület falain kívül is folytatódik, ahol egy védett, 1.700 négyzetméteres kert kerül kialakításra, amely helyet ad a hangulatos kávézó és étterem teraszának, illetve lehetőséget biztosít kültéri megbeszélések lebonyolítására is. A mikrokörnyezet megszépítését a HB Reavis több mint 50 fa ültetésével is támogatja, melyek az irodaház parkosított kertjén túl az épületet határoló utcákon kerülnek elültetésre. Azonban ezzel még nincs vége, hiszen az egész Forgách utcai metró megálló teljes felszíni rekonstrukcióját is elvégzik.

 

Bokréta-ünnepség

A Váci Corner Offices-nek két oka is van az ünneplésre, hiszen a BREEAM Excellent Interim minősítés* sikere mellett, július elejére az épület eléri legmagasabb pontját. Ennek tiszteletére a régi magyar hagyomány szerint, az építkezésen dolgozók az épület tetejére bokrétát helyeznek el.

 

A kivitelezési munkák a tervek szerint haladnak, így várhatóan ez év októberére a homlokzatépítési munkálatok is befejeződnek. A döntően természetes anyagokból épülő irodaház megnyitására várhatóan az első bérlők beköltözésének időpontjában, 2014 májusában kerül majd sor.

 

„Az elmúlt hónapokban intenzív bérlői tárgyalásokat folytatottunk, ahol döntően pozitív visszajelzéseket kaptunk mind a ház műszaki tartalmára, mind az irodaterek hatékonyságára vonatkozóan. Érezhetően van igény a jó lokációval és kiemelkedő tömegközlekedéssel rendelkező, ugyanakkor hatékony épületek iránt, ezért bízunk abban, hogy az év végére már több aláírt bérleti szerződésről is számot adhatunk majd” – tette hozzá Radnóty Zoltán.

 

Az új épületekre vonatkozó BREEAM minősítés két fő részből áll: a tervezési fázis alatti (Interim) minősítésből és az építkezés befejezését követő (Final) minősítésből. A végső minősítés az építkezés befejezését követő minősítési folyamatot követően szerezhető meg, a ténylegesen megvalósult épület szemléje alapján. Magát a BREEAM minősítést, és az egész folyamat lebonyolítását csak az anyaszervezet (BRE) által tanúsított minősítők végezhetik el.

 

Forrás: HB Reavis