Az érett piacok, London és Párizs ismét a dobogó élén végeztek az európai ingatlanbefektetési piacon szerzett részesedésük alapján, Moszkva most a harmadik helyet szerezte meg.
 
Mind a nemzetközi, mind a hazai befektetők körében egyre nagyobb érdeklődés övezi a német városokat, amelyekben jelentős tőkebeáramlás volt megfigyelhető 2012-hez képest: Düsseldorfban 210 százalékkal, Frankfurtban 72 százalékkal, Berlinben 24 százalékkal lódultak meg a befektetések. A német vevők az elmúlt években nagymértékben a hazai piacra fókuszáltak, és ez még inkább jellemző 2013 első félévére: a német befektetések 76 százaléka Németországba irányult, szemben a 2007-2009-es évek 53 százalékos átlagával. A külföldi vevők száma is növekedett, jelenleg 21 ország befektetői vásároltak ingatlant Európa legnagyobb gazdaságában. Frankfurt különösen vonzza a külföldieket, akik 39 százalékát adták a tranzakcióknak.
 
London és Moszkva kiemelkedik az európai városok közül, ide érkezett a legtöbb tőke, 60 százaléka külföldi befektetőktől, akiknek részaránya az egész európai piacon 28 százalékra nőtt 2013 első félévében az egy évvel korábbi 22 százalékról. London és Párizs után a legnagyobb európai város Moszkva, amelybe irányuló befektetési hullám régóta esedékes. Itt 2012 első felében 63 százalékkal nőtt az aktivitás, így az orosz főváros már tavaly is a harmadik helyezett volt a kontinensen. 2013 első felében tovább emelkedett a befektetések szintje, a vásárlók között főleg az észak-amerikai tőke volt a meghatározó.
 

CBRE