A szép számban megjelent szakmai közönség a bevezető előadást követően a résztvevők aktív részvételével zajló panelbeszélgetést hallgathatott végig. Felvezetésében Földi Kornél (AIG/Lincoln, Head of Operations, Asset and Property Management) a property management cégekre váró új kihívásokról és az azokra adható lehetséges válaszokról adott áttekintést. A panelbeszélgetés során a panel további résztvevői - Harasta Gábor (Klepierre), Kövesdi Szilvia (Market Central Ferihegy Asset manager, AIG / Lincoln Kft.) Rézsó István (Associate Director, Head of Property Management, DTZ Hungary) és Jancso Zaprjanov (Leasing Manager, Europark - Kákosy Zsolt MRICS (CBRE, ingatlanvagyon-kezelési vezető/Head of Asset Services) moderálásával vitatták meg az előadás témáit, és igyekeztek válaszolni a hallgatóság által felvetett kérdésekre.


Lehet-e egyszerre képviselni a tulajdonos és a bérlő érdekeit?

Az egyik legizgalmasabb téma az volt, hogy milyen konfliktusok adódnak abból, ha a property managernek egyszerre kell képviselni a tulajdonos és a bérlő érdekeit. Ennek során a szakértő property managernek kulcs szerepe van: egyensúlyoznia kell az érdekek között, és meg kell találnia az optimális megoldásokat. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a kereskedelmi ingatlanok értékét döntően a bérleti szerződések adják, ezért ezek az érdekek megfelelő kommunikációval és szakértelemmel egyensúlyba hozhatóak. Élénk eszmecserét váltott ki az a kérdéskör is, hogy a klasszikus értelemben vett property management mennyire szélesedett ki az elmúlt években, milyen többletszolgáltatásokat kell nyújtani a versenyképesség fenntartása érdekében. Konszenzus látszott kibontakozni abban, hogy bár az új idők új megoldásokat hoztak (pl: IT szoftverek, okostelefon alkalmazások), illetve új elemekkel bővült a feladatok köre (pl.: fenntarthatóság biztosítása, energiahatékonyság), azonban az alapfeladat ugyanaz maradt: ismerni az ingatlant, és ismerni tulajdonosának, valamint a ház bérlőinek igényeit, szükségleteit. A property managernek erre kell megfelelő válaszokat kidolgozni és a tulajdonost informálni, meggyőzni az adott helyzetben helyes megoldásokról. A tulajdonosok egyre inkább integrált szolgáltatásokat igényelnek, és szívesebben fogadják a klasszikus property managementtel együtt kínált bérbeadást, project menedzsmentet és könyvelést is. A bérlőkre és azok munkavállalóira történő koncentrálás alapvető fontosságú. 


A property management szakmának jót tett a válság

Elhangzott az is, hogy az ingatlant megfelelő állapotban kell tartani: nemcsak a vonatkozó előírásoknak és hatékonysági kritériumoknak kell, hogy megfeleljen, hanem azt is meg kell oldani, hogy vonzó legyen a bérlők számára, és biztosítsa a megfelelő megtérülést, értéknövekedést a tulajdonos számára. A property managerek díjazását is annak megfelelően kell alakítani, hogy érdekelt legyen ezen célok megvalósításában. A díjak évek során tapasztalt csökkenése megállt, és a tulajdonosok felismerték, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb szolgáltatót kell kiválasztani, hanem azt, aki ezen szempontokat érvényesíteni tudja, és stabil, kitekintéssel rendelkező ingatlanpiaci szereplő. Ez fokozottan igaz a bevásárlóközpontok esetében, ahol egy félrepozícionálás, rossz management hatásai már rövid távon is drámaian hathatnak a bérbeadottságra és az ingatlan értékére. Ezeket az elvárásokat a válság rövid távú hatásai sem érintették, és várhatóan hosszú távon is stabilizálódik a kibővült feladatkör. Sőt: a property management a válság során elismert szakmává vált, és kialakult a megfelelő szakember gárda is.

 

 

Irodakereso.info