Itthon is egyre többen ismerik fel, hogy a jövő útja nem lehet más, mint energiatakarékos, környezetkímélő épületeket létrehozni. A korszerű, megépült hazai példáknak jelent bemutatkozási lehetőséget a Green Walk névre keresztelt különleges nyílt nap sorozat, amelyet a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervez a World Green Building Council kezdeményezése, a szeptember 16-20. között tartott nemzetközi Zöld Építészet Hete alkalmából. Az érdeklődők olyan, máskor nem látogatható, különleges helyszínekre juthatnak be, mint az élőgépes dél-pesti szennyvíztisztító, a penci autonóm szalmaház, az építés alatt álló amerikai nagykövetség, valamint olyan minősített irodaházak nyílnak meg, mint a Laurus Irodaházak vagy a Green House. Ezen kívül vezetett túrán ismerkedhetünk meg a héten nyitó Harbor Parkkal, a Corvin-negyeddel és egy különleges Szabadság téri loftirodával is. A helyszíneket a hét egy-egy napján térben csoportosítva válogattuk ki, így túra jelleggel akár az összes ház végiglátogatható. Az épületlátogatások a tervező, illetve a fejlesztő szakmai vezetésével zajlanak.

A tavasszal 7 nagyvárosban a HuGBC szakmai támogatásával megrendezett Öko-Logikus építészet sorozaton már bemutatott épületek közül most meglátogathatják az érdeklődők a Budapesten épülő 100 lakásos passzívházat, a Pécs mellett működő RATI ipari épületét vagy az Ertsey Attila által tervezett autonóm házat is.

Az épületlátogatások regisztrációhoz kötöttek, a férőhelyek száma korlátozott. A részvétel ingyenes. Kamarai pontok igénylése esetén regisztrációs díj befizetése szükséges. A MÉK 1 kredit pontot ad minden látogatásért, az MMK pontokat egyéni elbírálás alapján lehet igényelni.  A regisztráció augusztus 30-án kezdődik.

Részletes információ és regisztráció: www.hugbc.hu


Tervezett program

Szeptember 16. hétfő

14.00 Green House irodaház
15.00 Green House irodaház – biodiverz zöldtető
16.00 Kinnarps iroda


Vidéki helyszín:

16.00 Épületenergetikai információs központ - Debreceni Egyetem

Szeptember 17. kedd

14.00 Újbuda polgármesteri hivatal
16.00 Odoo aktívház
18.00 Science Park irodaház


Szeptember 18. szerda

9.30   Corvin-negyed
14.00 Eiffel Palace
15.00 Amerikai nagykövetség épülete
16.00 Szabadság téri loft iroda

18.00 Budapest 2030 - hosszú távú városfejlesztési koncepció (Albrecht Ute előadása)


Vidéki helyszín:

16.00 Környezettudatos ipari épület Komlón

Szeptember 19. csütörtök

9.00  100 lakásos passzívház Angyalföldön
11.30 Váci Greens irodaház
13.00 K&H irodaház
16.00 Laurus irodaházak

Szeptember 20. péntek

10.00 Élőgépes víztisztítómű, Dél-pesti Szennyvíztisztító
15.00 Geometria irodaház
17.00 Harbor Park megnyitó ünnepség
19.00 WGBC Leadership Award nemzetközi zöldépítészeti pályázat eredményhirdetés és záróesemény

Szeptember 21. szombat


Vidéki helyszínek:

10.00 Környezettudatos családi ház, Göd
16.00 Autonóm szalmaház, PencA Magyar Környezettudatos Építés Egyesületéről:

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) olyan a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés, mely célként tűzte ki maga elé azt, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon.A Zöld Építészet Hete:

A World Green Building Council kezdeményezése immár negyedik éve nyújt lehetőséget arra, hogy a nagyközönség előtt is megmutatkozhassanak azok a szervezetek és kezdeményezések, amelyek célja, hogy csökkentsék az emberiség ökológiai lábnyomát. Idén a 90 nemzetközi tagszervezeten keresztül (amelyek sorában a Magyar  Környezettudatos Építés Egyesülete is megtalálható) mintegy 20 000 ilyen kezdeményezés vesz részt a programban. Az idei év azt a tematikát járja körül, hogy mit tud adni egy zöld épület az embereknek - legyen szó akár a kellemesebb munkakörnyezetnek köszönhető magasabb termelékenységről, akár komfortosabb és élhetőbb otthonokról. További információ:

http://www.hugbc.hu/greenwalk
https://www.facebook.com/hugbc.org
Zöld Építészet Hete (World green Building Week 2013)
http://www.worldgbc.org/activities/wgbw2013/


Sajtókapcsolat:

Tornóczky Mónika, titkár, HuGBC  [email protected]
Ongrádi Melinda [email protected]

Telefon: +36 1 888-9628
Mobil:  +36 30 827 6036