-    Amikor tavaly nyáron beszélgettünk, már megkerülhetetlen téma volt a vírus hatása. Összességében milyen volt a 2020-as évük?

-    Mint mindenki az irodapiacon, a DBH Serviced Office is erősen megérezte a pandémia hatásait. Legnagyobb versenytársunk, a home office tavaly tarolt, rövidtávú bérlőink szerződésük lejártával gyakran kisebb irodaterületre optimalizálták a működésüket. Ezzel együtt is, mi mélyen hiszünk abban, hogy a jövő a rövidtávú, bútorozott irodabérbeadásé, így tavaly májusban Óbudán, a Buda Square irodaházban, szeptemberben Dél-Budán, a Budaparton nyitottunk új budapesti business centereket. Ezeket követte novemberben az új, vidéki centerünk az Agora Irodaházban, Debrecen belvárosában.

-    Impozáns növekedés, kérdés, hogy meddig tartható ez a tempó. Milyen terveik vannak 2021-re vonatkozóan?

-    A tavaly nyári mélypont után az ősz, de különösen az év vége és 2021 januárja bizakodásra ad okot. Több aktív keresésünk van, és az új érdeklődők számára sem panaszkodhatunk. Az ajánlatkérő ügyfelek visszajelzése megerősíteni látszik a piaci preferenciák változását.

-    Mit gondolnak az irodapiac egészének alakulásáról 2021-ben?

-    Véleményünk szerint a járványnak maradandó hatásai lesznek az irodapiacra. Egyfelől a home office velünk marad hosszú távon is, a járvány előttinél sokkal komolyabb mértékben. Igyekszünk minél inkább rámutatni az irodai környezet előnyeire az otthoni munkavégzéssel szemben, mind a bútorzat (például a gerincbarát szinkronmechanikás irodai székek, állítható magasságú asztalok), mind a napi fertőtlenítő takarítás tekintetében. Ugyanakkor érdeklődőinktől gyakran kapunk olyan visszajelzést, hogy az irodai munkakörnyezet fogalma új értelmet nyer, pl. egy 100 fős csapatnak a jövőben, csupán 10-20 munkaállomásnak megfelelő agilis térre van szüksége, amely a napi munkavégzés helyett, a közösségteremtés helyszínéül szolgál. A konvencionális, hosszútávú irodapiac még talán nem érzi ennek a nyomását, de meglátásunk szerint az igények ilyen irányú változása hamarabb lesz markánsan tetten érhető, mint ahogyan azt ma gondolnánk. A másik kirajzolódó tendencia az, hogy elsősorban a nagyvállalati bérlők, - de növekvő számban a KKV-k is - egyre inkább felismerik az 5-10 éves bérleti konstrukciók rugalmatlanságát.  - Egy, a jelenlegihez hasonló járvány esetén, vagy előre nem látható növekedés, átalakulás, munkamódszertan-váltások következtében, a legtöbb vállalat egy sokoldalú, alkalmazkodó munkateret várna el.

-    Mi a megoldás? Egy rugalmas, egyedi opciókkal bővített szerződés?
Mi az irodaépületetekben jelenlévő szolgáltatott irodai operációban látjuk a megoldást, amely szimbiózisban él az irodaház egészével, ezáltal megtartó erőt, értéked ad az adott helyszínhez. Szerencsére egyre többször tapasztaljuk a nyitottságot az ilyen jellegű partnerségre, amely összességében nagyfokú rugalmasságot eredményez az ügyfeleknek.

-    Mivel van nemzetközi rálátásuk: mennyire követjük a nemzetközi (közép-európai) trendeket? Hol tartunk a régióhoz képest?

-    Budapest flexibilis irodapiaca teljes mértékben követi a közép-európai trendeket, mind keresleti, mind kínálati oldalon a top3 városban van. Varsóban talán előrébb jár ez a piac, de ott maga az irodapiac mérete is kb. 50%-kal meghaladja a budapestit. Bukarestben viszonylag mérsékeltebb a kereslet és a kínálat, de mi ott is robosztus növekedést várunk.

-    Milyen új kezdeményezésekkel indítják az évet?

-    Három alapvető értékünk a rugalmasság, az egészséges és biztonságos munkakörnyezet megteremtése, valamint az ügyfeleink személyre szabott kiszolgálása. A rugalmaságunk egyrészt az szolgáltatásaink természetéből adódik, mindemellett azért, hogy ügyfeleinkkel a jelenlegi helyzetben is minél hatékonyabban tudjunk együttműködni, több területen digitalizáció megvalósításán dolgozunk.  A napi fertőtlenítő takarítás, a csíramentes tárgyalók vagy éppen az irodai masszázs mind-mind a pandémia miatt változó és hosszabbtávon velünk maradó egészségmegőrzés igényére kíván reflektálni. Hiszünk abban a szolgáltatási csomagban, amit az ügyfeleinknek kínálunk, ezért zászlóshajónkkal, a DBH BudaParttal elindultunk az Év Irodája 2021 versenyen. Úgy érezzük, itt mutatjuk meg legjobban az általunk vizionált irodapiaci jövőképet.

 


Irodakereso.info