-     A STRABAG neve mindenkinek ismerős, de kérem, mutassa be néhány sorban a STRABAG PFS Zrt.-t!
-    A STRABAG Property and Facility Services Zrt. Magyarország piacvezető facility management cége. Integrált ingatlanpiaci szolgáltatásokkal országos lefedettséget biztosítunk ügyfeleink számára az ingatlanszektor valamennyi szegmensében.  Piacvezetőként az innováció és a környezetvédelem elkötelezett hívei vagyunk.

-    Hogyan alakult a tavalyi évük? Miként profitálnak az ingatlanpiaci konjunktúrából?
-    A tavalyi év volt a cég történetében az eddigi legsikeresebb, mind árbevétel-növekedés, mind ügyfélszerzés szempontjából. Emellett számos szakmai díjat is elnyertünk: a CIJ Awards Hungary idei díjátadó ünnepségén a tavalyi év után újra a STRABAG Property and Facility Services Zrt. kapta az Év Legjobb Facility Management Cége elismerést, valamint a Business Superbrands idén is a legjobb üzleti márkák közé választotta cégünket. A fellendülés számunkra azt is magával hozta, hogy a fejlesztett ingatlanállományok növekedésével párhuzamosan egyre több megbízás megszerzésére volt, illetve van lehetőségünk. Örömteli az is, hogy a piac tisztulásának és szakmai fejlődésének köszönhetően a már meglévő ingatlanállományok esetében is növelni tudtuk a piaci részesedésünket.

-    Mit tapasztal, hogyan változott a piac az elmúlt egy-két évben? Miként változtak például a bérlők felszereltséggel kapcsolatos elvárásai?
-    Valamennyi ingatlanszektorban – legyen szó logisztikáról, irodapiacról, vagy a bevásárlóközpontokról – nőttek a bérlői igények, elsősorban a szolgáltatási tartalomra és minőségre vonatkozóan. Mi is egyre több szolgáltatási szektorban vagyunk jelen, alkalmazkodunk a megbízói és bérlői elvárásokhoz. A beépített műszaki berendezések egyre modernebbek, a technológiai megoldások jövőbe mutatóak. Kollégáink folyamatos képzésével biztosítjuk, hogy a bérlői és tulajdonosi megelégedettség elérése érdekében a lehető legjobban ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló technikai lehetőségeket. A bérlői elvárások fókusza fokozatosan átkerül a cégnél dolgozó munkavállalók igényeire. Ezek az igények a munkaadónál jelentkeznek, amelyeket aztán az irodaház tulajdonosai az üzemeltetőkön keresztül próbálnak teljesíteni. Ez lehet egy étterem, illetve annak kínálatának megváltoztatása, elektromos autó töltők kiépítése, vagy egy sor olyan egyéni elvárás, amelyek már concierge szintű szolgáltatást feltételeznek.

-    A honlapjuk alapján úgy látom, hogy komoly mértékben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy egy ingatlan bérlői hatékonyan tudják használni az adott épületet. Mire hívná fel a figyelmet egy új iroda kiválasztásánál?
-    Az irodaház lokációján túl rengeteg olyan szempont van, amelyet figyelembe kell, hogy vegyenek a bérlők. Fontos, hogy a cég a saját és ügyfelei felhasználói szokásaiknak leginkább megfelelő irodát válassza a közlekedési szempontok alapján: van-e ügyfél forgalma, fontos-e a jó tömegközlekedés? Érdemes felmérni, honnan járnak be a dolgozók, mivel közlekednek, mikor érkeznek, milyen a műszakbeosztásuk. Fontos-e, hogy milyen a szerkezeti struktúra a vállalaton belül? Ehhez alkalmazkodva milyen legyen az iroda kialakítása? Egy szinten helyezkedjen el a bérelt terület, vagy felosztható akár több emeletre, épületszárnyra, vagy éppen ellenkezőleg, esetleg el is kell különíteni elkülöníteni az egyes részlegeket? Fontos-e a jó benapozottság vagy éppen ellenkezőleg, hátrány? Ha sok monitort használnak a kollégák, és a tükröződés elkerülése miatt állandóan le vannak eresztve a redőnyök, felesleges a világos, magas emeleti iroda – szóba jöhet egy belső udvarra néző, alacsonyabban elhelyezkedő terület is. Célszerű, hogy a szorosan együttműködő részlegek fizikailag is közel legyenek egymáshoz. Emellett szinte mindenhol igény van arra, hogy legyenek olyan találkozási pontok, ahol a kollégák kötetlenül tudnak beszélni egymással, és ahol meg tudnak tartani egy rövidebb meetinget. Fel kell mérni azt is, hogy mennyi tárgyalóra van szüksége az adott cégnek. Ha csak időszakosan, esetenként merül ez fel, akkor van-e az adott irodaházban bérelhető iroda/konferencia központ?

-    Bérlői szempontból mekkora jelentősége van annak, hogy ki üzemelteti az irodaházat?
-    Amikor egy cég új irodát választ, akkor nem csak a fenti szempontokat kell, hogy mérlegelje, hanem az irodaház tulajdonságait általában, sőt magát a bérbeadót, illetve fejlesztőt is, annak korábbi referenciáival együtt. Az igazán megfontolt bérlők (akik pl. már a méretüknél fogva megtehetik) pedig még azt is kiköthetik, hogy ki legyen az ingatlan üzemeltetője. Erre egyre többször van példa, hiszen hiába van jól megépítve az irodaház, hiába a jó bérleti szerződés, ha az üzemeltető nem a bérlő igényeit figyelembe véve üzemelteti az ingatlant, nem megy gördülékenyen (észrevétlenül) az üzemeltetés.

 


Irodakereso.info