- Eddig nem voltak jelen Budán. Miért pont most, és miért éppen itt nyitottak?
- Ahogy a belváros egyre drágább lesz, úgy egyre többen keresnek alternatívát. A budai zöldövezettől nem messze, egy éttermekkel, kávázókkal teli sétálóutca mellett vagyunk, ahol nem annyira hektikus a környezet, mint az V. kerületben, és a levegőminőség is jobb. Sokan vannak, akik Budáról indulnak dolgozni, de nem akarnak átmenni a hídon és egy órát utazással tölteni, így inkább itt keresnek irodát. A budaörsi NEW WORK is tele van, és gondolkodunk egy dél-budai iroda megnyitásán is.

- Mit tud a BSQ Business Center?
- A Buda Square-ben található center összterülete 3600 m2. Ezt három fázisban újítjuk fel, illetve adjuk át a bérlőknek. Amit most lát, az az első új generációs Business Centerünk, 360 fokos recepcióval, mely nem csak bérlőink, de a teljes épületet bérlőinek kényelmét szolgálja majd, ahogy konferencia- és tárgyaló termeink és földszinti co-working irodánk egyaránt.
Az első fázis befejeztét követően jelenleg 133 vállalkozónak, IT-szakembernek, könyvelőnek nyújt egyénre szabott irodai szolgáltatásokat. A teljes felújítást és átadást követően pedig összesen több mint 380 fő tud majd az új Business Centerünkben dolgozni.

- A megnyitó beszédében azt mondta, hogy Ön is kíváncsian várja, hogy milyen lett a BSQ Business Center. Mikor járt itt utoljára?
- Kilenc hónapja, amikor aláírtam a bérleti szerződést. Ahogyan azt korábban jeleztem, az operatív cégvezetéstől visszavonultam, a munkatársaim profik, tudják és teszik a dolgukat. Megbízom bennük, és most sem csalódtam; a dizájnerünk, Lesták V. András olyan irodai hangulatot teremtett, amely egyszerre sugall otthonosságot és környezettudatosságot, mindezt csipetnyi indusztrializmussal és némi vagánysággal fűszerezve. Nekem kifejezetten tetszik.

- Mennyi tartalék van a piacban, meddig tart a konjunktúra?
- Szerintem erre senki sem tudja a választ, de minden piac ugyan azokat a trendeket mutatja; növekvő bérleti díjak, valamint hiány a megfizethető, minőségi iroda területek és jó munkaerő terén. Bárki is tart a jövőbeni visszaeséstől, így vagy úgy igaza lesz, de egyelőre nem tudni, hogy ez mikor jön el. Másrészről, a szolgáltatott irodák részesedése a teljes piacból 3,5-4 % körül van a régióban. Nyugat-Európa egyes városaiban, mint például Londonban vagy Frankfurtban ez 12% - 15 %. Az előrejelzések szerint pedig ez a jövőben akár 30% is lehet. 35 éve vagyok vállalkozó és úgy hiszem Henry Ford szavai ma is nagyon igaznak bizonyulnak: „Ha most is azt csinálod, amit mindig is csináltál, akkor ne csodálkozz azon, hogy a kereseted is annyi, mint egykor volt.

- Ezért alakultak részvénytársasággá, a friss tőke alapozza meg a növekedést?
- Mindenek előtt erre azért volt szükség, hogy egy szilárd alapot építsünk tőke bevonással, valamint a management megerősítésével, melyek a fenntarthatóságot garantálják. Másodszor pedig érdeklődés mutatkozott harmadik fél részéről, melyre nyitottan szeretnénk reagálni. Elsőként a törzstőke 20%-át tesszük elérhetővé, mellyel 2 000 000 EUR-hoz jutunk.
2019-ben pedig 5 000 000 EUR értékű kötvény kibocsájtással szeretnénk a terjeszkedéssel járó költségeket megfinanszírozni. Ez bátor elgondolásnak hangozhat elsőre, de nem teszünk semmi mást, mint lépésről lépésre követjük a tervünket. A növekedés persze fontos, de végül is a profit generálás a cél.

- Konkrétan mik a terveik?
- Az év végére a cégcsoportnak 40 000 nm-nyi bérelhető irodája lesz a térségben, amit tovább szeretnénk növelni a közeljövőben. 2 év múlva már 100.000 nm-nyi területet menedzselünk majd. Ez persze csak akkor lehetséges, ha minden Közép-Európai fővárosban terjeszkedünk.
Budapesten 25.000 nm-re bővülünk majd jövő év végéig, de a növekedés fókusza a 40 milliós lengyel piac 6 várossal és közel 10 000 000 nm-nyi irodaterülettel. Ezek mellett nemsokára nyitunk Csehországban és Kijevben is, majd jövőre Bukarestben és Belgrádban is. 

- Lengyelországban a piac szerkezete is eltér az ittenitől?
- Budapesten a bérlők 80%-a helyi kis- és középvállalkozás, a többiek nemzetközi hátterű cégek. Varsóban pont fordított a helyzet, ott a multinacionális cégek vannak túlsúlyban a bérlőink között. Különbség az is, hogy ott a vidéki irodapiac is fejlett, gondoljon csak Krakkóra, Katowicére, Lodzra, Wroclawra, Gdanskra. Ami viszont ugyanaz valamennyi irodánkban: hiszünk a fenntartható, hosszú távú üzleti kapcsolatokban, ezért az üzleti szolgáltatási környezetet úgy alakítjuk ki, hogy az egyszerre legyen családias, ugyanakkor professzionális. A dizájnról már szóltam: a szenvedély a legfőbb mozgatórugónk.

- Mit gondol, meddig tart a lassú, de folyamatos bérleti díj emelkedés a budapesti piacon?
- Az építőipari költségnövekedés egy részét tovább kell hárítani, de figyelembe kell vennünk, hogy a bérlők mit tudnak kigazdálkodni. Ráadásul a magyar irodapiac nagyon ár érzékeny, szóval ennek a növekedésnek elég komoly korlátai vannak. Egyébként egész Európában hasonló az építőipari helyzet, meglepő módon még Ukrajnában is. Az ottani szakemberek Lengyelországba mentek dolgozni, a lengyelek pedig Németországba, illetve Nagy-Britanniába. De előbb-utóbb ki fog alakulni egy új egyensúly. Úgy tippelem Budapesten 2020-ban fog kialakulni az egyensúly.


A képre kattintva galéria nyílik

 

Irodakereso.info